26-10-2018

ANDEN 25

Anders Matthesen i størrelse XL er bedst når han går helt tilbage til stand-uppens rødder. 

* * * 

Anders Matthesen gør sin entré i røg og damp. Iklædt gylden kappe og kongekrone træder han op af gigantscenens dyb og åbenbarer sig for folket. Skulle bare en enkelt af de mere end 80.000 der har købt billet til et af de syv eksklusive giga-shows, der markerer hans 25 års jubilæum i henholdsvis Royal Arena og Jyske Bank Boxen i Herning, være i tvivl om hvem der er kongen af dansk stand-up, manes den tvivl effektfuldt til jorden. 

En fuldfed åbning på et show, der fra starten har været lanceret som en kæmpemæssig, overdrevent udstyret ekstravaganza. Men også en åbning, der forpligter. 

Jeg har bestemt mig for at frådse, må man stadig det? spørger han lidt senere retorisk og vikler dermed den første flig af en af showets røde tråde ud. Hvad må man egentligt i dag? Hvad må man sige og gøre? Han præsenterer os for et svenskproduceret krænko-meter, der ivrigt registrerer hvert eneste ulovligt ord.

En anden rød tråd er demokratiet. Vi skal stemme om hvilke temaer og karakterer fra Andens skattekiste, vi skal præsenteres for; strip eller klima, gammelt eller nyt, integritet eller sælge ud og så videre. Pointen er, når vi omsider frem til, at publikumsdemokrati er noget lort.

Vi var 13.500 i Royal Arena i aftes. Vi var alle sammen forholdsvis forventningsfulde, tør jeg godt påstå, men blev forventningerne indfriet? Blev ANDEN 25 sådan en af de der begivenheder, man taler om for sine børnebørn når de engang bliver store: Jeg var der!

Det korte svar er nej. Der var perioder, hvor Anders Matthesens ekvilibristiske leg med ordene understregede hans position allerøverst oppe i stand-uppens hieraki. Når han er bedst er han skamløst meget bedre end selv de næstbedste på den scene herhjemme, men der var også - for mange - perioder præget af tomgang og helt enkelt for slappe jokes. 

Anden er bedst, når han er helt tilbage ved det essentielle i stand-uppens rødder - en mand, en mikrofon. Få folk til at le. Men i størrelse XL fungerer den form til gengæld mindre godt. Selv fra vores glimrende pladser tæt på scenen virkede det hele for stort. Der manglede intimitet, nærhed. Følelsen af et fællesskab. Det, der kan gøre stand-up til noget særligt intenst som underholdningsform. Det føltes ærligt talt også som om andre havde samme følelse. Var stemningen i kæmpe arenaen ligefrem mat? 

Showet varer to timer i streg uden pause og med 15 minutters ekstranumre oveni. Det er længe. For længe. Halvanden time havde snildt kunnet gøre det. Så kunne vi måske også have undgået Anden som sanger, selvom der jo er noget fascinerende over at opleve en superstjerne - efter dansk standard - synge pivende falsk på en stadionscene foran en titusindetallig skare. Gør man det, så har man satme selvtillid!

I sine bedste sekvenser er Anders Matthesen en strålende komiker, men vi forlod Royal Arena med en følelse af at have oplevet ham meget bedre før.

"ANDEN 25". 25 års jubilæumsshow af og med Anders Matthesen.

Instruktion: Nikolaj Cederholm. Scenografi: Palle Steen Christensen. Kostumedesign: Line Bech. Koreografi: Anja Gaardbo. Storskærmsproduktion. Casper Warnish. Komponist: Peter Hellemann.

Spiller i Royal Arena i aften og to gang lørdag. Derefter 1. og 2. november i Jyske Bank Boxen i Herning.

Anmeldt 25. oktober (premiere).

Forestillingsfoto: Morten Rygaard.