18-10-2018

Z - Monica Zetterlund

Camilla Bendix fortolker Monica Zetterlund på Teatret ved Sorte Hest.

* * * *

I to år har teatermanden Jan Hertz arbejdet med tanken om at skabe en forestilling om kvindeliv, baseret på sangene fra den svenske pop-jazzsangerinde Monica Zetterlunds repertoire.

Han har fået den altid glimrende Camilla Bendix med på ideen, og Teatret ved Sorte Hest lægger scene og sal til forestillingen, der ikke handler om Monica Zetterlund som menneske, men blot benytter sangene.

Uden nogen form for mellemtekster synger Camilla Bendix sig gennem et par håndfulde velkendte melodier ledsaget af musikeren Benjamin Nørholm Jacobsen, og skildrer kærlighedens underfundighed, op- og nedture i en forestilling, der vel næppe hverken kan kaldes en cabaret eller en teaterkoncert.

Den lille scene er af scenografen Marianne Nilsson blevet udstyret med en scene så skrå, at man hele tiden sidder og frygter at skuespilleren skal falde og glide ned, eller at hun skal slå hovedet mod loftet. Sangene hælder overvejende til den melankolske side og en enkelt henlægges i totalt mørke. Er (kærligheds)livet virkelig så svært?

Fortolkningerne kan der ikke sættes en finger på. Camilla Bendix giver dem al sin sjæl og dybe inderlighed, og i et enkelt øjeblik bliver det ligefrem løssluppent, men fungerer præmissen med kun at lade sangene tale? Næh, ikke helt, synes jeg. Vi tages gennem kærlighedslivets forskellige faser; forelskelsen, jalousien, kedsommeligheden, eksperimenterne med en mand i hver by o.s.v., men forestillingen savner en egentlig dramatisk fremdrift. Med en spilletid på under en time, når vi dog ikke rigtigt at kede os.

Når vi alligevel ender med at gå ganske glade ud i efterårsaftenen, skyldes det Lasse Svanes lækre lysdesigns og en nærværende og tænksom skuespillers kompromisløse og præcise arbejde med materialet. Hun rører ved noget dybt inde i os. 

"Z - Monica Zetterlund". Tekst og musik af Povel Ramel, Hasse & Tage og Beppe Wolgers. Oversat af Ulrik Bencard.

Idé & instruktion: Jan Hertz. Scenografi: Marianne Nilsson. Lysdesign: Lasse Svane.

Medvirkende: Camilla Bendix og musikeren Benjamin Nørholm Jacobsen.

Spiller på Teatret ved Sorte Hest til 17. november.

Anmeldt 17. oktober (premiere)

Foto: Robin Skjoldborg.