05-10-2018

Nostalgi er ikke hvad det har været

Eddie Skoller spoler tiden 50 år tilbage og frem igen i hyggeligt og afslappet jubilæumsshow på Café Liva.

* * * *

Hvad blev der egentlig af Eddie Skoller? Spørgsmålet stiller den 74-årige entertainer selv i sit 50-års jubilæumsshow "Nostalgi er ikke hvad det har været". Han koketterer lidt over det, for i egen optik har han slet ikke været væk. Han har bare ikke været fast ingrediens på landsdækkende tv i en årrække, og i øvrigt er tv ikke hvad det var engang. Ligesom nostalgi ikke er hvad det har været.. Deraf showets titel.

Sandheden er at Eddie Skoller i de senere år har optrådt på livet løs, blot ikke offentligt. Han har ikke sat shows op, og hans tv-optrædener begrænser sig til at optræde ved en royal mærkedag, hvor han sang et af Prins Henriks sanselige kærlighedsdigte, som han selv har sat musik til. Den sang, og mange flere, får vi så. Men vi får ikke "What did you learn in school today". Eddie Skollers ferme og præcise sprogparodier, der engang var en fast del af repertoiret, repræsenteres denne aften af "Sardinen". Nummeret, der blev Skollers gennembrud i Tivolis Vise Vers Hus for altså et halvt århundrede siden.

Jubilæumsshowet slutter på mange måder en ring. Eddie Skoller kunne vel strengt taget godt have valgt et større set-up, på Bremen Teater eller Tivolis Glassalen. Han kunne have lavet en stort opsat jubilæumsturné, og sat det store PR-maskineri i sving. Det har han bare ikke gjort. I stedet er det den lille Café Liva i Nyhavn, der danner rammen om showet, og stedet har den samme intime stemning af nærhed med kunstneren, som netop Vise Vers Huset. 

Showet er ikke stort slået stort op. Det er ganske ydmygt og enkelt. En mand og hans gamle guitar, en barstol, en mikrofon. Det er fortællingerne og sangene, nogle blot en ultra kort vignet, andre i deres fulde udstrækning, der udgør denne både hyggelige og afslappede kalaidoskopiske rejse tilbage i tiden og frem til i dag.

Eddie Skoller holder sig forbilledligt godt. De viltre, mørke krøller er ganske vist borte. Håret er blevet hvidt og fladt, men ellers ligner han sig selv, som mange af os husker ham fra 70'erne og frem til engang i 90'erne, hvor man hverken kunne tænde sit tv eller åbne en avis eller et ugeblad uden at støde på ham. Hans stemme har ikke mistet sin styrke, hans guitarspil forekommer endnu bedre end førhen - har han simpelthen haft mere af tid til at sidde og lege med strengene? Og det gamle, drengede smil er helt uforandret.

Publikum - og det må da meget gerne blive noget større end i aftes - kan glæde sig til genhør med klassiske numre fra det Skoller'ske bagkatalog som "Blyanten", "Sardinen", "En enkelt sang om frihed", "Søndags B.T.", "Bourgoisiet" og den stadigt mesterligt svungne "Klampenborg Blues", der ikke har mistet bare fem gram aktualitet gennem årerne.

Vi får også ovennævnte, smukke "Udødelig lidenskab" med tekst af Prins Henrik sat i musik af Skoller selv, og en følsom hyldest til den modne kærlighed i en fin oversættelse af Eric Claptons 'You look wonderful tonight". I mellem sangene fortæller Eddie Skoller om sit liv og karriere, og gør det med en selvironisk distance uden at åbne fuldt op for sluserne.

"Nostalgi er ikke hvad det har været" er et særdeles hyggeligt gensyn med en folkekær kunstner, som heldigvis stadig gider at underholde os.

"Nostalgi er ikke hvad det har været". Manuskript: Eddie Skoller og Jacob Morild. Tekst og musik: Lewis Bock Jerrold & Sheldon Harnick, Frank Loesser, Frank Jæger, Tony Vejslev, Thomas Land, Eddie Skoller, Bobby Darin, Galt MacDermot & Gerome Ragni, James Rado, Jesper Jensen, Klaus Rifbjerg, Shel Silverstein, Thøger Olesen, HKH Prins Henrik, Carl-Erik Sørensen, Michael Elo, Charles Aznavour, Eric Clapton, Jacques Brel & Jean Corti. 

Øjne udefra: Lars Knutzon.

Spiller på Café Liva til 3. november.

Anmeldt 4. oktober.

Foto: Thomas Petri