13-09-2018

Kurt & Kirsten

Lillebitte svensk ægteskabsdrama på turné.

* * 

Kurt og Kirsten skal skilles.

Det har de besluttet i fællesskab efter 33 års ægteskab. Det er i store træk hele historien i den svenske dramatiker Kristina Lugns lille enakter, som den særledes aktive Louise Schouw nu sender på turné, med Sonja Oppenhagen og Henrik Koefoed som ægteparret og Jan Hertz som instruktør.

Det lyder jo altsammen meget godt og originalt, når Kurt og Kirsten fremfører deres skilsmisseritual, som et omvendt bryllupsritual: Vil du lade dig skille fra mig, og lade mig i fred til døden skiller mig fra mig selv?

Morgenrutinen hjemme hos det tyndslidte ægtepar tyder da bestemt også på, at beslutningen ikke er helt dårlig endda, men stykket vil gerne fortælle os en historie om, at uanset hvor meget et langt ægteskab er kørt fast, så er det svært at give slip og skilles.

Lykkes det? Nej, desværre ikke rigtigt. Kurt og Kirsten går rundt i hjemmet og deler boet, mens de småskændes og sender små perfiditeter af sted efter hinanden i stil med; din krop er min trøstende trøje! De forsøger både at dele indbo og fælles drømme, og midt i skænderierne opdager de, at der er noget de har glemt; at de er lykkelige! 

Men det er jo bare et postulat. De er ikke spor lykkelige. Efter en stille krammer siger han spydigt: Min glæde stiger helt op til anklerne!

Han er notorisk utro og har tilmed planer om at flytte direkte videre til Vera, en åbenlyst yngre model, og hun gemmer på sexet undertøj og en dildo i nederste kommodeskuffe. Er det ikke meningen, at vi skal ane blot en flig af håb? Åbenbart ikke. Og selvom vi til sidst får en delvis forklaring på hvad der gik galt; parrets to børn døde fra dem meget tidligt, så slutter det hele mærkeligt uforløst efter lige godt en time.

Kristina Lugns tekst trækker på både lidt Albee, lidt Ayckbourn og lidt Norén, men i en ultra light-udgave. Norén kunne i sin tid få os til at sidde dirrende på kanten af stolen i fire stive timer, men Lugns ægteskabsvignet fænger på intet tidspunkt trods den korte spilletid. Dertil er Kurt og Kirsten og deres småborgerlige, fastlåste samliv ganske enkelt for uinteressante. 

Det siger næsten sig selv, at selv ikke to dygtige skuespillere som Sonja Oppenhagen og Henrik Koefoed kan løfte forestillingen op over bagatelgrænsen. De gør bestemt hvad de kan, har deres øjeblikke, hvor de fremkalder noget genkendeligt, noget der lige stikker kort i hjertet, men teksten lader det blive ved små, spredte glimt. 

Når man for mindre end en måned siden har oplevet den intense og begavede "Scener fra et ægteskab" på Det kgl., sættes disse 'scener fra en skilsmisses' dramatiske mangler yderligere i perspektiv. 

Man tænker: Jamen så skrid dog for pokker bare!

"Kurt & Kirsten". Enakter af Kristina Lugn. Oversta af Henrik Koefoed.

Instruktion: Jan Hertz. 

Medvirkende: Sonja Oppenhagen og Henrik Koefoed.

Produceret af Louise Schouw Teater. På turné til 9. oktober og igen fra 1.-27. april 2019.

Anmeldt 12. september i Kulturhuset Kilden Brøndby (premiere).

Forestillingsfoto: Mike Reuter.