07-09-2018

Pejseshow - Tilbage til Pejsen 2018

Gnistrende musikalitet og knivskarpe parodier opvejer manglende originalitet og svage tekster på Pejsegården.

* * * *

Det gode ved årets Pejseshow er, at det på mange måder ligner sig selv. Det er i høj grad også dets svaghed. 

For trods den gnistrende musikalitet og holdets virkeligt knivskarpe parodier, som vi får serveret til overflod og i hobetal, så det næsten matcher hotellets bugnende buffet, så savner årets showrevy på Hotel Pejsegården i Brædstrup i høj grad originalitet. Ét nummer - hele holdet i en grotesk dance macabre over temaet politi og burkaklædte kvinder - der åbner anden afdeling, er virkeligt originalt. Resten af det to timer lange show byder på gentagelser på gentagelser.

Nye versioner af ideer vi har set mange gange før; som den musikalske parodi generator, der lader kendte popnavne kombinere med kendte børnesange, to gange talkshows med tre kendte parodier, fem videoindslag med Pejsegårdsgæster med knas i både kommunikation og parforhold. En swingende tur i den musikalske tidsmaskine med tilbageblik til 70'erne, 80'erne og frem, et stort ABBA potpourri og tilmed to numre, der er genbrug fra revyer tidligere på sommeren. Det sidste går endda an, for det er sikkert kun meget få af Pejsegårdens gæster de kommende måneder, der har haft fornøjelsen af at opleve Christine Astrid Nielsen som Caroline Wozniacki og Gordon Kennedy som virtuos dialektiker i et veldrejet nummer om statslige udflytninger, og skulle der være nogle få, så tåler begge numre bestemt en gentagelse.

Det er mere det principielt ærgerlige i, at en så stor traditionsrig revy som Pejseshow ikke kan komme op med noget, der er mere originalt, aktuelt og satirisk skarpt. Man forsøger i begyndelsen med Annette Heick som Mette Frederiksen, der lægger en politisk kongekabale, men teksten er ikke god nok, og det er i det hele taget forestillingens gennemgående problem. Parodierne sidder lige  i skabet hvad angår stemme, gestik og kropssprog, men teksterne er svage. Nogle gange grænsende til det pinlige.

Når "Tilbage til Pejsen 2018" alligevel får fire pæne stjerner er det fordi de fire solister, Annette Heick, Christine Astrid Nielsen, Gordon Kennedy og revyshowets primus motor gennem syv år, Mikkel Schrøder, leverer varen med stor, stor professionel dygtighed. Annette Heick er måske landets bedste parodist lige nu. Hvad enten hun laver Anissette, der synger "Tingelingelater", Ulla Terkelsen eller Bodil Jørgensen så rammer hun figuren lige på kornet. Det er mesterligt, og når det er sagt, så er Mikkel Schrøders parodier på Jacob Haugaard, Gulddreng og Marie Key eller Gordon Kennedys Søren Ryge og Christine Astrids Kronprinsesse Mary næsten lige så godt ramt, men de har også lavet dem så ofte, at de er godt indøvet, kan man sige.  Det er bestemt ikke udførelsen, den er gal med, det er i høj grad teksterne og så lidt, at vi nærmest bliver tvangsfodret med parodier, som var vi fois gras-ænder. Man kan altså også få for meget af det gode.

Det bliver i høj grad de mange musikalske numre, der trækker underholdningsniveauet op. Der leveres også her på højt plan, og Mikkel Schrøders musikalske kontaktannonce fra fængslet er showpop med hitpotentiale, ligesom både pop-potpourrier og ABBA kavalkade nærmest selvfølgelig får godt gang i salen. Showets tremands orkester spiller vildt godt, og der synges fedt. 

På den måde er Pejseshow 2018 som de mange foregående år et dynamisk, musikalsk revyshow, tilsat velkendte parodier og godt prøvede ideer. Det ligner sig selv - lidt for meget. Donald Andersens instruktion sikrer en kvik og energisk afvikling, men han burde have været mere kritisk med teksterne. 

"Pejseshow - Tilbage til Pejsen 2018".

Tekst og musik: Rasmus Friis Tvørfoss, Mikkel Schrøder, Christine Astrid Nielsen, Gordon Kennedy, Jan Svarrer, Annette Heick, Jens Krøyer, Anne Herdorf, Kasper le Fevre & Rasmus Søndergaard, Jønne Juul Nielsen, Vase & Fuglsang, Holdet, Donald Andersen, Camille Saint-Saëns, Leif Maibom og ABBA.

Instruktion: Donald Andersen. Koreograf: Christine Astrid Nielsen, Kapelmester: Rasmus Friis Tvørfoss. Produktion: Mikkel Schrøder.

Medvirkende: Annette Heick, Christine Astrid Nielsen, Mikkel Schrøder og Gordon Kennedy.

Spiller på Pejsegården i Brædstrup fredage og lørdage til 7. november.