23-08-2018

Pladderhumorister - De frelste synger...videre!

Begavede løjer i den hidtil bedste stand-up revy - en tradition, der er kommet for at blive.

* * * * *

Det, der i sommeren 2016 startede som et eksperiment, er blevet en tradition. For tredje år i træk laver komikerne Flemming Jensen, Sebastian Dorset, Omar Marzouk og Michael Schøt stand-up revy, igen i år på Café Liva i Nyhavn, og efter onsdagens premiere kunne skibets kunstneriske kaptajn, Jacob Morild, afsløre, at der formentlig bliver tale om en version 4.0 igen til næste år.

Vi glæder os allerede!

For årets show er det hidtil bedste med de fire ordekvilibrister, der for hvert år har fået stabiliseret det lettere vaklende fundament, der indledte det hele forrige sommer.

Sidste år med indlagte sange - i år med scenografi! Ja, kom ikke her! Vel er det ikke af Benjamin La Cour, det består af et festivaltelt og indgår i anden afdelings åbningsnummer, hvor de tre 'unge', Dorset, Marzouk og Schøt, agerer Liberal Alliances spidser på telttur under en ny syndflod, hvor de får ideen til en ultra-liberal, sponsoret Ark, der skal redde alle - der har råd til at betale, naturligvis. Symtomatisk for Stand-up Revyen, er det en morsom tekst, og et nummer, der 'går hjem', selvom de tre slet ikke kan parodiere, endsige er særligt gode til at fremsige replikker. Satiren og den social-politiske indignation bærer nummeret og revyen i sig selv.

Det hele åbner med en forlængelse af sidste sæsons 'De frelste synger'. Dengang var det kendte børnesange i kraftig socialistisk vinkling, nu er det 'Borgerlige børnesange' og det er dælme morsomt. Spørge-Jørgen kan ikke forstå hvorfor han ikke må beholde alle sine penge, Nasar Khader er 'en papegøje fra Amerika' og nåhr ja, der er selvfølgelig også 'I en Burka sort som kul'.

Maskeringsforbudet bliver i det hele taget flittigt benyttet. Som Sebastian Dorset meget rammende får udtrykt det; 'den lov er kun til gavn for komikere'.  I en sketch giver alle fire os en anskueliggørelse i hvordan netop den lov er blevet til, og det er som de fleste numre en kras omgang begavet, politisk humor.

Michael Schøt giver sit bud på et alternativ til rød eller blå blok; han vil genindføre oplyst enevælde med kronprins Frederik som statsminister, og Flemming Jensen synger en vise om hvor galt det egentlig skal gå før Holger Danske vågner op til dåd. Sebastian Dorset viser rent faktisk skuespiltalent i rollen som Allan Efterkrav, en Postnord-direktør, med alverdens elendige bortforklaringer og så smækker Omar Marzouk bogstaveligt talt 'svesken på disken' når han fortæller om omskæring af muslimske drenge.

Flemming Jensen får blandet både Michaelangelo og Leo Tolstoj ind i et rablende nummer om public service kontra reklamefinansieret tv og brugerbestemt kulturudbud, og TV2 får lige én over hattepulden i en brainstormning over den fremtidige fredagsunderholdning på kanalen. De fire pladderhumorister skal nok ikke forvente at deres show bliver købt til transmission på den kanal.

Det er ganske forrygende når Omar Marzouk får et minut (godt og vel) til frit og uden filter at sige lige hvad han vil om danskerne og dansk kultur, og ender med at joke om U-båds morderen Peter Madsen, ud fra den konklusion, at hvis alle muslimer skal bære skylden for nogle fås idiotiske handlinger, så må alle der hedder Peter jo også være syge i hovedet. 

I det hele taget er humoren skarp og lige til kanten i et show, hvor stilen med at blande stand-up rutiner med revyens traditionelle lag på lag opbygning, lykkes bedre end tidligere. Man fornemmer at det er svært at komme ud af de gamle rutiner, når både Marzouk og Dorset midt inde i forestillingen afslutter soloentréer med et 'tak fordi I lyttede med', som om det hele er slut nu, men dette års show er en mere helstøbt forestilling end tidligere, uden at det går ud over den skarpe, anarkistiske og politisk indignerede humor.

Meget sigende slutter det hele, inden endnu en afsluttende små-borgerlig børnesang, med de tre stand-uppere i en regulær revysketch som tre medlemmer af foreningen af faktaresistente, der synes, det er nemmere at finde på egne fakta frem for at støtte sig til videnskaben og historien. Det er som størsteparten af det godt to timer lange show særdeles morsomt.

Der meldes om godt gang i billetsalget, så trænger du til at blive rusket igennem med en omgang begavet, politisk humor, så er det om at være hurtig ved havelågen.

"Pladderhumorister - de frelste synger...videre!". Stand-Up Revy af og med Omar Marzouk, Sebastian Dorset, Flemming Jensen og Michael Schøt.

Instruktion: Lars Knutzon. Musik: Lars Fjeldmose.

Spiller på Café Liva til 22. september.

Anmeldt 22. august (premiere).

Forestillingsfoto: Brita Fogsgaard.