13-08-2018

Revyernes Revy 2018

Fortjente revypriser og hyggelige højdepunkter fra revysæsonen 2018

KOMMENTAR:Årets Dirch til Trine Gadeberg. Det kunne vel ligesom ikke være anderledes, vel? 

Eller jo, selvfølgelig kunne det det, for de to andre nominerede til Danmarks fineste revypris, Liselotte Krogager og Kasper D. Gattrup, kunne da bestemt også have fortjent hæderen, æren og de 20.000 kr. fra Billed-Bladet og Skuespillerforeningen af 1879, men det lå ligesom i luften, at det var Trines tur.

Hele narrativet omkring hende i denne sæson; først overtog hun instruktionen af Kerteminderevyen blot et par dage inde i prøveforløbet, da det viste sig at kombinationen af den fynske revys solidt sammentømrede skuespillerkollektiv, og den garvede revymand Jan Hertz, aldrig ville kunne lykkes. Og så, få dage før premieren mistede Trine sin mor. Ud af det blå. Det var tydeligt til premieren på revyen, at der var mere end 'bare' endnu en premiere 'på spil'. Da hun leverede sin uforglemmelige 'Det har jeg selv hørt', et nummer om Pelle på fem og et halvt, der lytter og lærer når forældrene taler grimt om folk, græd man lidt; både af grin for det er et formidabelt revynummer, og lidt af det bevægede øjeblik det var, at Trine Gadeberg fik denne succes. Også i aftes sendte hun en bevæget hilsen op mod Cirkusteltets top, da hun fuldt fortjent modtog Årets Dirch for sin præstation.

Fuldtidsfortjent var det naturligvis også, at Sønderborgs Leif Maibom blev hædret med Æresprisen. Den var jeg egentlig overbevist om, at han allerede havde fået, men da det ikke er tilfældet, må man blot sige, at så var det da også på tide.

Prisen som årets revyforfatter gik - ligeledes meget fortjent - til en af de mere anonyme revyforfattere, Ib Christoffersen, for hans strålende tekst "I næste uge" til Kim Brandt i Rottefælden. En klassisk revyvise af den slags, men nogle gange godt kan savne i revyerne i dag, hvor det hele skal gå så stærkt og være så farverigt.

Mickey Pless vandt komponistprisen for sit strålende arbejde med en meget musikalsk revy i Nykøbing Falster. Denne kategori er altid lidt vanskelig, for med 12-13 revyer i spil, hvor der næsten ingen udskiftning finder sted på kapelmester/huskomponist taburetten, bliver det let en omgang Tordenskjolds soldater. Man kan vel egentlig kun sige, at i år var det Mickey Pless' tur, for i år var han den bedste af de bedste...

At Cirkusrevyen i år blev 'Årets revy' er heller ikke så underligt, selvom undertegnede måske nok synes, at revyen i Kerteminde var mere 'original' i sit udtryk. Cirkusrevyen i 2018 er - ikke var for de spiller stadigvæk nogle uger endnu ude i teltet - som en god Cirkusrevy skal være; storslået, flot, sjov, skarp i parodierne og konstant underholdende. At den så ikke sådan for alvor 'overrasker' sit publikum er vel i dette tilfælde nærmest at betegne som en kvalitet. 

REDIGERET: Og så glemte man lige (i første omgang) Årets Talentpris, som tilfaldt Merete Mærkedahl for hendes revydebut i Hjørring Revyen. Igen et indlysende valg, selvom andre bestemt også bød sig til; f.eks. Amalie Dollerup eller Charlotte Amalie Kehlet fra hhv. Cirkusrevyen og Rødvig Revyen- Revyperler. Merete Mærkedahl var et dejligt nyt bekendtskab og et lyspunkt i en lidt skuffende revy.

Selve det revyshow - udvalgte højdepunkter fra årets revyer - der indrammede kåringerne var sammensat med sikker hånd af Birgitte Næss-Schmidt, Marie Dalsgaard og Kristian Holm Joensen, og bød på en fint bundet buket af morsomme, eftertænksomme, flotte og fjollede numre. 

Dansk revys grand old man, Ulf Pilgaard, der har været sygemeldt en del af sommeren, måtte desværre melde afbud - der spilles otte forestillinger om ugen fordelt på seks dage i Cirkusrevyen, så en fri-søndag var på sin plads. I hans sted optrådte Niels Ellegaard med Ulfs nummer "Fede tider" og det var imponerende at opleve, at et puslespil af et potpourrinummer som Cirkusrevyens hyldest til Dansktoppen, hvor ensemblet ryger ind og ud af scenen i ultrakorte sekvenser, kunne gennemføres lige så gnidningsfrit med fire, som med fem solister.

Selvom Revyernes Revy officielt markerer afslutningen på revysæsonen, så er der ikke at forglemme stadig en del revyer, der får premiere i de kommende uger; Stand-Up Revyen på Café Liva, Esbjerg Revyen - hvor man bl.a. kan opleve Trine Gadeberg og 'Pelle' - Menstrup Revyen, Pejseshow i Brædstrup, Randers Revyen og nomaderevyen Revyraketten, der starter oppe i Thisted...

Jo, der er revy nok, for os, der elsker genren.

Foto: Tyvlånt fra Trine Gadebergs Facebook...