21-03-2018

Klassebilledet

Sjov idé bag Mikkel Schrøders turnerende show, der i sang og musik fortæller om vennerne fra den gamle klasse i folkeskolen.

* * * *

Bedre sent end aldrig! Denne anmeldelse kommer temmelig sent, alt for sent, men bedre sent end aldrig. Mikkel Schrøder havde pressepremiere på sit musikalske show "Klassebilledet" helt tilbage på den sidste dag i januar, og havde 'rigtig' premiere i begyndelsen af denne måned på Vendsyssel Teater, der er med-producent på showet. Siden har han og showets to særdeles kompetente musikere turneret, mest i Jylland, og min bedste chance for at se showet uden at skulle ud på en dagsrejse, var i aftes, da "Klassebilledet" ramte spillestedet Gimle i Roskilde.

Mikkel Schrøder kender man fra en del forskellige sammenhænge, ikke mindst som kunstnerisk leder af Pejseshow i Brædstrup gennem de senere år, og som en fjerdedel af mande comedygruppen Den Nøgne Sandhed. Nu står han på egne ben, med et soloshow, og i den branche gælder det om at have en holdbar idé og solid gennemslagskraft. Der er endnu et stykke vej til 100 udsolgte shows i de største musikhuse, men ideen bag showet er god. Rigtigt god endda, for - se på billedet! - kender vi ikke allesammen sådan et klassebillede fra dengang vi sagde farvel til Folkeskolen? Og kan vi ikke allesammen relatere til alle arketyperne?

Klassens åh så smukke - og helt uopnåelige - pige, klassens frække dreng, nørden, strikketøserne, mobberen - og mobbeofferet. Den politisk bevidste pige, ham med de rige forældre, sportsidioten og ham, der altid spillede guitar på lejrturen. Prøv at tænke tilbage på din gamle klasse. De var der næsten allesammen, var de ikke? Måske var du selv én af dem.

Det er det Mikkel Schrøders show handler om. Genforeningen 25 år efter med den gamle klasse, der starter med minderne om den sidste skoledag, og hvordan ham den glatte Bo scorede vidunderlige Martha lige for næsen af Mikkel, der måske var blevet lidt for fuld, fik en blodtud og fik sin cykel stjålet. 

En for en, har de gamle klassekammerater deres egen lille sang eller historie; Lennart, der desværre ikke blev mønsterbryder, og deltager i reunionfesten med fodlænke på udgang fra Horserød. Eller Elsebeth, Helse-Else, der ikke så overraskende har åbnet en helsebutik, men ikke kan finde en mand at dele sit sunde liv med. Der er den erotisk generøse Linda, der gav kurser i tungekys i 7. klasse, og som stadig ikke er nærig når det kommer til at give af sig selv. Og klassens dårlige samvittighed, mobbeofferet Mogens, som i dag er hjemmeværnsmand med sort bælte i parkeringsregulering i forbindelse med byfester. Voldelige Heino, der har lært at styre sin temperament ved at begynde at strikke, og Torben, der  måske ikke så overraskende er sprunget ud af skabet som altfavnende fuldblods-homo. 

"Klassebilledet" er et musikalsk comedyshow, med en tyk streg under musikalsk. For det er ikke  et 'vi-klasker-os-på-lårene-af-grin'-show; det er mere lunt end decideret morsomt, men det er djævelsk musikalsk og i de mange sange, der kommer hele den populærmusikalske palet igennem, er der mange meget morsomme, skæve og underfundige tekster. Aftenens bedste sang er den svedigt funky duet mellem Mikkel og lækre Linda, sunget af keyboard-spiller Jeanette Bonde. 

Der bliver plads til et par parodier undervejs, bl.a. på Schrøders papfar Jørgen Leth, på Povl Dissing, og i den musikalske afdeling på bl.a. Gulddreng og Thomas Helmig. Numre som er benyttet før eller afledt af numre i Pejseshow eller Den Nøgne Sandhed. Det er sjovt nok de numre, der er mindst vellykket i dette show, simpelthen fordi de falder for meget udenfor rammen. Bedre fungerer den satiriske "Næste(n)kærlighed", om alle vores gode intentioner overfor de fremmede, der drukner i at vi lige skal noget andet. Et fint revynummer, der finder sin plads i showet her, for hvad snakker man egentlig med de gamle klassekammerater om 25 år efter, når de mest almindelige og hvad laver så du? er overstået?

Mikkel Schrøder er en glimrende entertainer, der både kan synge og spille komedie - og spille instrumenter - og han bakkes fremragende op af guitaristen Jakob 'Jønne' Juul og Jeanette Bonde på kor og diverse tangentinstrumenter. 

På vej hjem fra Roskilde var det morsomt at erfare, at ikke bare jeg fik fremkaldt minder fra en svunden tid på Margretheskolen med Jesper, Birgitte, Janne, Helle, Bo og Michael, Knud, Hans-Jørgen og alle de andre, men at min 18-årige datter havde præcis samme oplevelse, selvom det kun er tre år siden hun sagde farvel til sin klasse. Arketyperne var, trods et halvt liv imellem os, i store træk de samme. Det er blandt andet det, der gør "Klassebilledet" både relevant og meget seværdigt.

"Klassebilledet". Musikalsk comedyshow af Mikkel Schrøder. Supplerende tekster af Vase & Fuglsang. Musik: Mikkel Schrøder med assistance fra Rasmus Friis og Jakob 'Jønne' Juul.

Instruktion: Peter Schrøder.

Medvirkende: Mikkel Schrøder. Musik & Kor: Jeanette Bonde og Jakob 'Jønne' Juul.

Produceret af MBM Productions og Vendsyssel Teater.

Turnerer til 6. maj.

Anmeldt 20. marts i Gimle i Roskilde.

Foto: Lars E, Andreasen.