07-02-2018

Vi har gjort det vi kunne

Ditte Gråbøl og Jesper Hyldegaard er det hele værd i velmenende sort komedie om næstekærlighed.

* * *

Flygtninge er tidens helt store samtale- og debatemne, så man kan ikke fortænke idéfolkene bag Teater Grobs forestilling "Vi har gjort det vi kunne", instruktøren Lene Skytt og dramatikeren Aleksa Okanovic, for gerne at ville være nærmest dagsaktuelle med deres forestilling.

Desværre er det største problem med "Vi har gjort det vi kunne", at stykket trods en glimrende idé og en håndfuld ikke uinteressante karakterer virker sært ufærdigt. Man sidder i Grobs lille sal og tænker, at man overværer en notesbog i dramatiseret form. Det er for løst og for uforløst, alle de gode, velmenende intentioner til trods.

Vi befinder os i et saneringsmodent højhusbyggeri et eller andet sted i en forstad til København. Vandet bogstaveligt talt drypper fra loftet på alle etager i ejendommen, der beboes af mennesker fra den lavere middelklasse og ned. I stykkets første scene er vi hos parret, der nærmest i gryntende suk indtager deres aftensuppe i sofaen foran fjernsynet, mens de ser på endnu et nyhedsindslag om flygtninge,der drukner i overfyldte både på vej over Middelhavet. Det utætte loft er dog et langt større problem i parrets trøstesløse liv. Vi møder også bl.a. det unge par, der skændes om hendes skrigende orgasmer, en enlig mor og hendes liderlige underbo, kvinden, der bytter blodige militærbukser væk for dyre modestiletter til en selviscenesat konceptkunstner og den humaniske vicevært, der har indlogeret 13 flygtningebørn illegalt i ejendommens kælder. Alle i bygningen kender til det, men ingen lader sig rigtigt påvirke af det. De har egentlig nok i deres eget lorteliv. Det er bestemt et meget interessant billede af danskheden anno 2018.

Det er altså både et interessant tema, og et spændende emne. Og især Ditte Gråbøl og Jesper Hyldegaard spiller deres mange små karakterer med stor autoritet. Hun har simpelthen sort bælte i skæve typer fra samfundets lavere rækker, og han bare altid god, med sin pondus og sjæl. Det er en fornøjelse at overvære. Knapt så overbevisende er Kristian Ibler og Biljana Stojkoska i de øvrige roller, men ret skal være ret. Det materiale Aleksa Okanovics løst sammenskrevne noter af et manuskript giver dem at arbejde med, er heller ikke nemt at give liv. 

Forestillingen varer blot 75 minutter, alligevel føles den ind i mellem lang, og det trods Ditte Gråbøls og Jesper Hyldegaards fine spil, det højaktuelle emne, den interessante idé og Karin Gilles dryppende scenografi, der glimrende illustrerer den gråtriste højhus trøstesløshed.

Havde man dog bare givet sig tid til at skrive manuskriptet igennem to-tre gange mere inden man gik på scenen med det. Flygtningedebatten forstummer nok alligevel næppe de næste par år.

"Vi har gjort det vi kunne". 

Manuskript Aleksa Okanovic efter koncept og idé af Lene Skytt og ham selv.

Instruktion: Lene Skytt. Scenografi og kostumer: Karin Gille. Lysdesign: Clement Irbil. Lyddesign: Emil Assing Høyer.

Medvirkende: Ditte Gråbøl, Jesper Hyldegaard, Biljana Stokoska og Kristian Ibler.

Premiere: 3. februar. Spiller till 24. februar.

Anmeldt: 6. februar.

Forestillingsfoto: Emilia Therese.