12-01-2018

Nina, kære Nina

Varm og sørgmunter kabaret om kærligheden i (næsten) alle dens afskygninger på Odsherred Teater.

* * * *

Kærligheden fylder pænt i teatrenes repertoire her i årets første uger. Forleden var det senior-kærligheden, der var på spil i komedien "I sidste øjeblik" på Folketeatret, og i aftes var der 'Odsherred premiere' på kabareten "Nina, kære Nina" på Odsherred Teater.

Også denne forestilling handler om kærlighed fra ende til anden. Kærligheden i næsten alle dens afskygninger; fra den første rødmen og hjertebanken i skolegården, den berusende lykkefølelse når klassens sødeste dreng lægger sit hoved på ens skulder på busturen, over online-dating til det tomrum, der opstår, når sygdom og død sætter en stopper for livslang - eller alt for kortvarig kærlighed.

Taget i betragtning, at "Nina, kære Nina" er en kærligheds kabaret så fylder døden faktisk overraskende meget, og det betyder, at mange af forestillingens gode håndfuld historier får en klang af mol over sig. Sørgmuntert, om ikke direkte sørgeligt, men hele tiden med en lille krølle på halen, der peger fremad og videre.

Odsherreds Teaters faste skuespiller og dramatiker Mei Oulund har skrevet manuskriptet på baggrund af samtaler med mennesker i lokalområdet. Mennesker, der har åbnet sluserne og fortalt frit fra leveren om deres kærlighed. Det er en model, hun og teatret har benyttet før, og det giver historierne et helt særligt nærvær. Vi ved, men vi føler bestemt også, at det er den ægte vare. Det virker vældigt stærkt.

Mei Oulund skriver så man mærker, at hun har hjertet med og det går igen på scenen, som hun deler med teatrets daglige leder, skuespiller Simon Vagn Jensen, bakket op af den medlevende og medsyngende pianist Vibeke Bjergaard.

Forestillingen er bygget op omkring syv små individuelle historier plus det løse, tilsat en række sange. Nogle med nye, danske tekster, andre som de originalt er skrevet. Vi hører om den hjemvendte, invaliderede soldat med PTSD, der skyder sin kæreste. Vi hører om kvinden, for hvem tredje gang var lykkens gang, men som også mister. Vi får historien om parret, der adopterer sig til den største kærlighed af alt. Om manden, der gennem 40 års samliv kun havde fire skænderier med sin kone, og om kvinden, der søger kærligheden på dating.dk med blandet held, men til sidst finder lykken hos lilleby-læreren.

Efter pausen lægges der med en tango op til, at vi også skal høre om jalousi, men den historie får vi ikke. I stedet fortælles historien om en kvinde, der de sidste fem år af mandens liv skal passe ham, fordi han er endt som grøntsag, og om den lettelse, det også er, da han omsider får fred. Der fortælles den meget hjertegribende historie om en mand, hvis kæreste er maniodepressiv og hvilke konsekvenser det har for samlivet, og vi får serveret en sang om en kvinde, der stikker af fra en voldelig samlever.

På scenen leverer Simon Vagn Jensen og Mei Oulund begge fine præstationer; han noget mere indadvendt afdæmpet end hende, der fylder mere, og er det ikke sådan i mange forhold, at den ene netop har større ydre gennemslagskraft end den anden? Også på den måde afspejler forestillingen måske meget godt den virkelige verden uden for teatrets rum.

Forestillingen varer lige præcis to timer inklusive pause, og det kunne måske med gavn have været skåret ned til en stram halvanden time uden pause, men det er en detalje. Det lille ensemble har allerede rejst rundt i Kalundborg og spillet den fine kabaret i forsamlingshuse, og det skal de igen efter 20. januar, når den korte spilleperiode på teatret i Algade i Nykøbing Sj. er ovre. Man fornemmer, at Odsherred Teater har fået en forestilling, der kunne få et godt liv på turné i en lidt større radius end blot det nordligste Vestsjælland.

"Nina, kære Nina - en kabaret fuld af kærlighed".

Af Mei Oulund med musik og sange af bl.a. The Beatles, Stevie Wonder, John Mogensen og Joni Mitchell.

Scenografi: Dennis Veilgaard og Morten Birch Nielsen. Pianist og musikalsk indstudering: Vibeke Bjergaard. 'Kærlig assistance': Sophie Lauring.

Medvirkende: Mei Oulund, Simon Vagn Jensen og Vibeke Bjergaard.

Spiller på Odsherred Teater til 20. januar. Derefter fortsat forsamlingshusturné i lokalområdet.

Anmeldt 11. januar.