21-03-2018

Sjov idé bag Mikkel Schrøders turnerende show, der i sang og musik fortæller om vennerne fra den gamle klasse i folkeskolen.

* * * *

Bedre sent end aldrig! Denne anmeldelse kommer temmelig sent, alt for sent, men bedre sent end aldrig. Mikkel Schrøder havde pressepremiere på sit musikalske show "Klassebilledet" helt tilbage på den sidste dag i januar, og havde 'rigtig' premiere i begyndelsen af denne måned på Vendsyssel Teater, der er med-producent på showet. Siden har han og showets to særdeles kompetente musikere turneret, mest i Jylland, og min bedste chance for at se showet uden at skulle ud på en dagsrejse, var i aftes, da "Klassebilledet" ramte spillestedet Gimle i Roskilde.

Mikkel Schrøder kender man fra en del forskellige sammenhænge, ikke mindst som kunstnerisk leder af Pejseshow i Brædstrup gennem de senere år, og som en fjerdedel af mande comedygruppen Den Nøgne Sandhed. Nu står han på egne ben, med et soloshow, og i den branche gælder det om at have en holdbar idé og solid gennemslagskraft. Der er endnu et stykke vej til 100 udsolgte shows i de største musikhuse, men ideen bag showet er god. Rigtigt god endda, for - se på billedet! - kender vi ikke allesammen sådan et klassebillede fra dengang vi sagde farvel til Folkeskolen? Og kan vi ikke allesammen relatere til alle arketyperne?

Klassens åh så smukke - og helt uopnåelige - pige, klassens frække dreng, nørden, strikketøserne, mobberen - og mobbeofferet. Den politisk bevidste pige, ham med de rige forældre, sportsidioten og ham, der altid spillede guitar på lejrturen. Prøv at tænke tilbage på din gamle klasse. De var der næsten allesammen, var de ikke? Måske var du selv én af dem.

Det er det Mikkel Schrøders show handler om. Genforeningen 25 år efter med den gamle klasse, der starter med minderne om den sidste skoledag, og hvordan ham den glatte Bo scorede vidunderlige Martha lige for næsen af Mikkel, der måske var blevet lidt for fuld, fik en blodtud og fik sin cykel stjålet. 

En for en, har de gamle klassekammerater deres egen lille sang eller historie; Lennart, der desværre ikke blev mønsterbryder, og deltager i reunionfesten med fodlænke på udgang fra Horserød. Eller Elsebeth, Helse-Else, der ikke så overraskende har åbnet en helsebutik, men ikke kan finde en mand at dele sit sunde liv med. Der er den erotisk generøse Linda, der gav kurser i tungekys i 7. klasse, og som stadig ikke er nærig når det kommer til at give af sig selv. Og klassens dårlige samvittighed, mobbeofferet Mogens, som i dag er hjemmeværnsmand med sort bælte i parkeringsregulering i forbindelse med byfester. Voldelige Heino, der har lært at styre sin temperament ved at begynde at strikke, og Torben, der  måske ikke så overraskende er sprunget ud af skabet som altfavnende fuldblods-homo. 

"Klassebilledet" er et musikalsk comedyshow, med en tyk streg under musikalsk. For det er ikke  et 'vi-klasker-os-på-lårene-af-grin'-show; det er mere lunt end decideret morsomt, men det er djævelsk musikalsk og i de mange sange, der kommer hele den populærmusikalske palet igennem, er der mange meget morsomme, skæve og underfundige tekster. Aftenens bedste sang er den svedigt funky duet mellem Mikkel og lækre Linda, sunget af keyboard-spiller Jeanette Bonde. 

Der bliver plads til et par parodier undervejs, bl.a. på Schrøders papfar Jørgen Leth, på Povl Dissing, og i den musikalske afdeling på bl.a. Gulddreng og Thomas Helmig. Numre som er benyttet før eller afledt af numre i Pejseshow eller Den Nøgne Sandhed. Det er sjovt nok de numre, der er mindst vellykket i dette show, simpelthen fordi de falder for meget udenfor rammen. Bedre fungerer den satiriske "Næste(n)kærlighed", om alle vores gode intentioner overfor de fremmede, der drukner i at vi lige skal noget andet. Et fint revynummer, der finder sin plads i showet her, for hvad snakker man egentlig med de gamle klassekammerater om 25 år efter, når de mest almindelige og hvad laver så du? er overstået?

Mikkel Schrøder er en glimrende entertainer, der både kan synge og spille komedie - og spille instrumenter - og han bakkes fremragende op af guitaristen Jakob 'Jønne' Juul og Jeanette Bonde på kor og diverse tangentinstrumenter. 

På vej hjem fra Roskilde var det morsomt at erfare, at ikke bare jeg fik fremkaldt minder fra en svunden tid på Margretheskolen med Jesper, Birgitte, Janne, Helle, Bo og Michael, Knud, Hans-Jørgen og alle de andre, men at min 18-årige datter havde præcis samme oplevelse, selvom det kun er tre år siden hun sagde farvel til sin klasse. Arketyperne var, trods et halvt liv imellem os, i store træk de samme. Det er blandt andet det, der gør "Klassebilledet" både relevant og meget seværdigt.

"Klassebilledet". Musikalsk comedyshow af Mikkel Schrøder. Supplerende tekster af Vase & Fuglsang. Musik: Mikkel Schrøder med assistance fra Rasmus Friis og Jakob 'Jønne' Juul.

Instruktion: Peter Schrøder.

Medvirkende: Mikkel Schrøder. Musik & Kor: Jeanette Bonde og Jakob 'Jønne' Juul.

Produceret af MBM Productions og Vendsyssel Teater.

Turnerer til 6. maj.

Anmeldt 20. marts i Gimle i Roskilde.

Foto: Lars E, Andreasen.

 

18-03-2018

Vedkommende, tankevækkende og intens monolog baseret på Michel Houellebeqs kontroversielle roman på Betty Nansen Teatret.

* * * *

Der er godt gang i monologerne i det københavnske teaterliv. "Suffløren" på Folketeatret, "Manning er fri" på Mungo Park og til dels "Jeanne D'arc" på Republique. Og nu også "Underkastelse" på Betty Nansen Teatrets store scene på Frederiksberg Allé.

Alle fire vedkommende og interessante forestillinger med masser af kvalitet i både tekst og kunstnerisk udførelse, men forhåbentlig er de mange monologer ikke også et udtryk for at teatrene ikke har råd til andet; det ville være synd og skam.

"Underkastelse" er en dramatisering af den franske forfatter Michel Houellebeqs meget omtalte og stærkt kontroversielle roman, om et Frankrig i voldsom politisk forandring, bare en lille håndfuld år frem i tiden i 2022, fortalt gennem en mandschavinistisk litteraturprofessor ved Sorbonne. Et omfattende litterært værk, kogt ned til omkring halvanden times monolog. Kan det overhovedet lade sig gøre? Ja, det kan det i overraskende grad. "Underkastelse" kan sagtens ses uden forudgående kendskab til romanen, og det er vel i sig selv en præstation af Anja Behrens, som både har instrueret og forestået dramatiseringen i samarbejde med dramaturg Karen-Maria Bille. Behrens har haft et særligt øje for romanens kvindesyn; hovedpersonen Francois er omgivet af kvinder, uden en egen, selvstændig stemme i samfundet, og mest beskrevet som objekter. Blandt andet sådan her: "Hendes baller og bryster var reduceret til slatne og hængende, indskrumpede hudlapper. Hun ville aldrig igen kunne betragtes som en genstand for begær".

Francios har intet reelt indhold i tilværelsen. Hans arbejde interesserer ham ikke, han lever af færdigretter og har flygtige seksuelle forhold til unge studerende, og når de slipper op, til YouPorn på sin 27 tommers iMac skærm. On/off bolleveninden Miriam skal helst bare give ham et blowjob, så er han tilfreds. Om hun også er det, interesserer ham ikke. Francois er ikke verdens mest sympatiske menneske, det tror jeg alle kan blive enige om.

Hans verden forandrer sig, da et fremtidigt fransk præsidentvalg får den chokerende udgang, at socialisterne vælger at pege på det fremstormende Det Muslimske Broderskabs karismatiske leder Ben Abbes som ny præsident, ene og alene for at undgå at højreekstremisterne Front National med Marine le Pen kommer til magten. Ben Abbes får hurtigt skabt store forandringer og indfører en slags Sharia-light i Frankrig; kvinderne fjernes fra arbejdsmarkedet, folk skal bære muslimsk klædedragt og for at undervise på universitetet skal man konvertere til Islam. I dobbeltmoralens hellige navn, må man stadig gerne drikke vin og alkohol, bare man gør det bag lukkede døre. Konverteringen er umiddelbart en succes, både kriminaliteten og arbejdsløsheden falder voldsomt, og det intellektuelle Frankrig underkaster sig forholdsvis let, mens der samtidig er borgerkrigslignende tilstande i gaderne, hvor højrenationalisterne er på barrikaderne til kamp mod islamiseringen. Ateisten Francois mister sit job, men da han bliver tilbudt det tilbage, til en generøs gage og med udsigten til at få flere koner - en på 40 til at lave maden og en på 15 til 'det andet' -  blot mod at konvertere, slår han til. Det er krasse sager. Et stært nationalistisk opråb om faren ved en islamisk samfundsovertagelse. Røster som bestemt også har et publikum her i landet, selvom enhver sammenligning med Frankrig lige på det område er stærkt overdrevne. 

Det er altså stærke sager, den glimrende, kontroversielle og tankevækkende tekst byder på. Serveret på halvanden time bliver det en usædvanligt intens teateroplevelse. 

Anja Behrens har i Lars Brygmann en særdeles teknisk dygtig skuespiller til rollen som Francois. Som type kan man sagtens se Brygmann for sig som små-arrogant, tør fransk litteraturprofessor. Hun har ladet han omgive af et tavst kvindekor, der både agerer bly studiner, sexobjekter i sort lingerie med nonnekappe og burka, et vældigt godt scenebillede og en dramatisk effekt, der suppleres strålende med et overdimensioneret kors og et markant lys- og lyddesign.

Lars Brygmanns præstation er for så vidt også imponerende. Sikkert, dygtigt. Men han er også lidt for en-dimensionel i sit spil. Især når han i perioder også spiller andre roller i persongalleriet omkring Francois; den jødiske veninde Miriam, kolleger af begge køn på universitetet, efterretningsagenten og Universitetsdirektøren med de mange koner. I disse sekvenser fungerer Brygmann mindre godt. Måske havde det været en bedre idé, at løse situationen med endnu en skuespiller til alle de andre roller, præcis, som man har gjort det i "Jeanne D'arc" på Republique.

En sammenligning mellem de to forestillinger ligger i øvrigt lige til højrebenet; den ene handler om en glødende feminist omgivet af et mandskor, den anden om en skamløs mandschauvinist omgivet af et kvindekor. Det er lige før man kunne spille de to forestillinger i forlængelse af hinanden og transportere publikum i busser mellem Østerbro og Frederiksberg i pausen! 

"Underkastelse". Baseret på en roman af Michel Houellebeq. Oversættelse: Niels Lyngsø. Dramatiseret af Anja Behrens.

Instruktion: Anja Behrens. Sceneografi og kostumedesign: Nathalie Mellbye. Komponist: Ida Jacobsen. Lysdesign: Christian Alkjær.

Medvirkende: Lars Brygmann og otte kvinder i et tavst kvindekor.

Spiller på Betty Nansen Teatret til 7. april.

Anmeldt 17. marts (premiere).

Forestillingsfoto: Emilia Therese.

 

Spiller

16-03-2018

100.000 har allerede købt billet til Kim Larsen-musicalen ”Midt om Natten”. De får 32 af nationalskjaldens gode sange pakket sammen i et uskønt misk-mask af en musical, der kun momentvis yder sit forlæg retfærdighed. ANMELDELSEN BRINGES OGSÅ PÅ BT.DK.

* * *

Succesen var hjemme allerede inden premieren i aftes i Tivolis Koncertsal. Med 100.000 solgte billetter dér og på den efterfølgende turné til Holstebro, Aalborg, Aarhus, Odense og Vejle kan producenterne smile og være glade. ”Midt om Natten” er og bliver et hit; én af de mest sete danske film nogensinde, og det i særklasse mest solgte danske musikalbum i historien. Den nye musical følger flot med, med fornemme salgstal, og det er jo slet ikke så overraskende.

Desværre skuffer ”Midt om Natten” fælt i denne ellers ganske storslåede og stjernebesatte opsætning. Var det ikke for sangenes uomtvistelige folkelige kvalitet, havde der været tale om en bundskraber af de slemme. Så galt går det heldigvis ikke. Men det skyldes bestemt ikke instruktør og manuskriptforfatter Heinrich Christensens besynderlige misk-mask af en musical, der ikke alene indeholder ”Midt om Natten”-albummets sange, men også et mindre ocean af sange fra Kim Larsens og Gasolins bagkatalog, og er rimpet sammen af brudstykker af den originale film, og en ny historie om en søn, der møder den far han aldrig har kendt. Sangene er jo det de er; et lille stykke dansk kulturhistorie, men manuskriptet er mildt sagt ikke godt nok. Heinrich Christensen har taget udgangspunkt i Erik Ballings og Henning Bahs filmmanuskript, og har så bygget en ny historie ovenpå. Vi møder den gamle Arnold (det var Erik Clausens figur i filmen) i dag, godt 30 år efter fristaden Haveje blev lukket, Benny (Kim Larsens karakter) blev smidt i spjældet og Susan Himmelblå (Birgitte Raaberg i filmen, og her spillet af Lise Baastrup) er rejst til Schweiz med et lille barn i maven. Dette barn er Christoffer, nu en ung energisk forretningsmand med fuld fart på karrieren i den finansielle sektor og kæreste med Rita. Da Susan Himmelblå dør deltager Arnold i begravelsen, møder Christoffer, som altid har troet at Benny er hans far, men hurtigt finder ud af, at det i virkeligheden er Arnold. Benny, er død, hvordan får vi aldrig at vide.

Denne ramme er som idé sådan set slet ikke så dårlig, men det er manuskriptet. Teksten er banal, og lever stort set på ultrakorte dialoger, hvis eneste formål synes at være, at de skal munde ud i en af de der fede sange vi alle elsker.

Og nok er sangene fede, men så fede er de heller ikke her, hvor fortolkningerne kun i sjældne tilfælde når originalernes niveau. Unge Gustav Wolter i rollen som Benny kan af ydre godt ligne den unge Kim Larsen fra filmen, men han formår på intet tidspunkt at give Benny den bund, sjæl og nerve karakteren kræver, hverken i dialogerne eller i sangene. Det nøjes med at være pænt, nydeligt og temmelig overfladisk. Talentfuld? Bestemt, men der skal arbejdes med talentet. Troels Malling i rollen som den unge Arnold har ikke én eneste sang, men spiller rollen med ærefrygtig respekt for Erik Clausen. Det er ikke dårligt, men heller ikke rigtigt godt. Til gengæld er Kurt Ravn som den gamle Arnold ét af forestillingens lyspunkter. Han giver rollen liv. Jovist, også han er vældig ’Clausensk’, men med et glimt i øjet og formår at give sine sange et nyt liv med sin smukke stemme. Også Lise Baastrups Susan Himmelblå suger os til sig. Rollen er bestemt ikke stor, men hun fylder den perfekt ud.

Og sådan er der små oaser af liv og lyst i en forestilling, der med en spilletid på næsten tre timer inklusive pause er alt for lang. Pernille Højmark er ganske enkelt vidunderlig morsom som Molly i invalidescooter, og Allan Mortensen gør i, hvad vi vel godt kan kalde et comeback til musicalscenen, den tossede Tusindfryd til et lille vidunder af en karakter. Han synger den i min verden bedste Gasolin-sang ”Langebro” så hjertegribende smukt mod første akts slutning, at han modtager aftenens største og i særklasse mest fortjente bifald.

Sigurd Holmen Le Dous og Henriette Katrine Lund er det unge par, der er skrevet ind i musicalen, og de  leverer en anden Gasolin-klassiker af de helt store, ”Kvinde min”, med erotisk nerve og god energi, men er ellers ikke særligt interessante karakterer. Hele søn-møder-far-han-aldrig-har-kendt-til-historien drukner desværre i vi skal hurtigt videre til den næste sang, publikum vil elske.

Det er sjældent heldigt når dramatikeren også er instruktør. Det kræver i hvert fald en særlig disciplin at være det. Når man så tilmed også har et bugnende bagkatalog af folkekære pophits at tage hensyn til, synes opgaven håbløs. ”Midt om Natten” er alt for lang, men hvem fortæller dramatikeren, at der skal skæres, når det er dramatikeren selv, der instruerer. Noget tyder dog på, at der er skåret i sidste øjeblik. I hvert fald var et medley på fem sange, der er anført i programmet, ikke med til premieren, men det kan skyldes, at der skulle være tid til fremkaldelser og blomster inden det blev ’midt om natten’.

Filmen ”Midt om Natten” var glimrende, albummet endnu bedre. Denne musical, i øvrigt den anden baseret på samme forlæg, formår desværre hverken at yde film eller album retfærdighed. Men skidtet sælger.

”Midt om Natten”. Manuskript af Heinrich Christensen, baseret på Erik Ballings, Hennings Bahs’ og Kim Larsens film.

Sangtekster og musik: Kim Larsen, Gasolin, Mogens Mogensen, Jacob Haugaard, Nordahl Grieg m.fl.

Instruktion: Heinrich Christensen. Scenografi og kostumer: Marie Í Dali. Koreografi: Bill Holmberg og Peter Friis. Kapelmester: Joachim Pedersen.

Medvirkende: Kurt Ravn, Gustav Wolter, Troels Malling, Lise Baastrup, Sigurd Holmen Le Dous, Henriette Katrine Lund, Pernille Højmark, Allan Mortensen, Jacob Femerling, Jimmy Jørgensen, Max Hansen m.fl.

Produceret af Tivoli, Langkjær Entertainment og Live Nation.

Spiller i Tivolis Koncertsal til 2. maj. Derefter turné til Holstebro, Aalborg, Aarhus, Odense og Vejle.

Anmeldt 15. marts (premiere).

Forestillingsfoto: Miklos Szabo.

07-03-2018

Prisværdige præstationer af Danica Curcic og Peder Holm Johansen på Teater Republique.

* * * * 

Stafan Valdemar Holms stramme enakter-version af den klassiske myte om Jeanne D'arc er visuelt betagende og djævelsk godt spillet af Danica Curcic og Peder Holm Johansen på Republique.

Hun som den franske bondepige, en uskyldig jomfru, der på et tegn fra Gud går i krig for Frankrig, befrier Orleans fra de grumme englændere, men ender at blive dømt til at blive brændt på bålet for kætteri og for at 'gå i mandsdragt', for så kort tid derefter at blive ophøjet til helgen.

Han, Peder Holm Johansen, fungerer i alle de andre roller; som Jeannes far, som hærfører - både fransk og engelsk - som fimset tronarving til den vaklende franske trone og som biskoppen, der betvivler Jeannes pagt med Gud og dømmer hende.

Begge skuespillere leverer prisværdige, ja strålende, præstationer, der er en sand fornøjelse at overvære. Mindre vellykket er selve opsætningen, som på en eller anden nærmest udefinerbar måde ikke rigtigt fungerer. Hvad er det, der er galt? Jeg ved det ikke!

Er det mandskoret, de 25 kutteklædte mænd, der omkranser scenen? Er de for stillestående? Er dette græske klagekor simpelthen for banalt, selvom de så afgjort bidrager til at gøre forestillingen visuelt betagende. 

Måske er der noget galt med teksten, forfattet af den svenske dramatiker Lucas Svensson. Den er dygtigt skruet sammen, og fungerer godt med et fortællerspor, når det er nødvendigt, men det bliver aldrig for alvor vedkommende. Vi, eller jeg, må jeg vel retfædigvis skrive, sad aldrig med den der klump i maven, som man får når noget virkelig rammer. Det bliver en mærkeligt uforløst forestilling, de glimrende præstationer til trods.

I centrum står selvfølgelig Danica Curcic som denne purunge kriger jomfru. Hun er en blændende dygtig skuespiller, i krop og sjæl. Hun går ubesværet fra at være den uskyldsrene hyrdepige, der på marken får sin første menstruation, til at blive en frådende amazone. En moderne feminist, i en gammel fortælling, der skærer i sit eget køn, to gange ovenikøbet, i håb om at blive en del af den patriarkalske elite, som trods hendes bedrifter på slagmarken, ikke vil anerkende hende. Handler denne "Jeanne D'arc" i bund og grund om, at kvinder skal blive ofre før de kan blive anerkendt? Og at intet åbenbart har ændret sig siden 1400-tallet. Ja, måske. 

Rollen som Jeanne kræver en stor skuespiller, og den opgave løser Danica Curcic til fulde.

Ligeså imponerende er Peder Holm Johansen i alle de andre roller omkring hende og som korleder. Det er bestemt ingen nem opgave, men han løser den upåklageligt. Med fine nuancer fra den indavlede, svage tronarving, der vimser fjollet rundt ved hoffet, mens landet bryder sammen om ørerne på ham, til den dæmoniske biskop, der til sidst bliver Jeannes banemand. 

Visuelt er denne opsætning også en fornøjelse, med Bente Lykke Møllers enkle scenografi. En helt nøgen scene med en stor bunke sorte skærver i midten, omkranset af en fæstningsmur af bare, grå vægge. Smukt!

Det var i øvrigt glædeligt, at sidde sådan tirsdag aften i en pænt fyldt sal med et langt yngre publikum end sædvanligt i teatret.

"Jeanne D'arc". Af Lucas Svensson.Oversat af Johanne Lykke Holm.

Instruktion: Staffan Valdemar Holm. Scenografi: Bente Lykke Møller. Lysdesign: Egil Barclay Høgenni Hansen.

Medvirkende: Danica Curcic, Peder Holm Johansen og et 25 mand stort kor.

Spiller på Republiques Store Scene til 7. april.

Anmeldt 6. marts.

Foto: Per Morten Abrahamsen.

02-03-2018

Satiremakkerparret Rasmus Bruun og Frederik Cilius (aka Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm) har skabt et fremragende show om venskab, makkerskab, forventninger og vidunderlig politisk ukorrekt humor. ANMELDELSEN BRINGES OGSÅ PÅ BT.DK.

* * * * *

Danmark er for længst kommet på fornavne med den fiktive journalist Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, mens det stadig kniber lidt med at huske hvad det er makkeren hedder….Rasmus et-eller-andet…Bruun.

Parret er blevet kult for deres Den Korte Radioavis på Radio 24/7, senere Den Korte Weekendavis, og i særdeleshed Kirsten Birgits karakter er på få år gået hen og blevet en så indgroet del af det danske kulturliv, at vi næsten helt glemmer, at det er en fiktiv karakter, og at der bag den står en mand, Frederik Cilius Jørgensen.

For første gang har radiomakkerparret, som ganske vist også har optrådt live i mange andre sammenhænge, med deres lige-på-og-hårdt ætsende ærlige og respektløst frække satire, skabt et helt show, og det slipper de mere end almindeligt godt fra. ”Det skide show” som de kalder det, er ganske enkelt skide godt!

Det ville være nemt bare at lave et ’Kirsten Birgit live’ show med Rasmus Bruun som det, der i komikersproget kaldes for en straight man, ham, der lægger op til pointerne. Det ville sikkert blive grænseoverskridende frækt, morsomt, og populært blandt fanskaren. Cilius og Bruun har ikke valgt den nemme løsning. De er gået den stik modsatte vej.

Med udgangspunkt i Dirch Passers traumatiske og mislykkede forsøg på at blive anerkendt som seriøs skuespiller i rollen som sinken Lenny i ”Mus og Mænd” i 1961, danner netop denne forestilling rammen om showet. Kirsten Birgit er besat af tanken om at fuldføre hvad Dirch ikke magtede. De første små 20 minutter af showet er simpelthen åbningsscenen fra ”Mus og Mænd”, spillet med halvdilettantisk patos, af Kirsten Birgit som Lenny og Rasmus Bruun som George. Vi sidder lettere måbende og tanker; hva’ i helvede har de gang i?

Det de har gang i er at skrælle komikeren ind til benet lag for lag. Kirsten Birgit, den komiske karakter, der spiller Lenny, den tragiske karakter. Men Kirsten Birgit er jo også Frederik Cilius, og George er Rasmus Bruun, som jo rent faktisk er Rasmus Bruun.

Bid for bid afdækker makkerparret deres egne roller, ikke kun på scenen, men også i den virkelige verden. Ligesom det altid er forsangeren i et rockband, der scorer overskrifterne og de lækre damer, mens bassisten må nøjes med at stå i baggrunden og som oftest bliver overset, så er det Frederik Cilius aka Kirsten Birgit, der er stjernen. Det er ham, eller jo reelt hende, pressen vil tale med. Det hende, og måske lidt ham, der modtager priser og hædersbevisninger.  

Magtbalancen bliver både smukt og morsomt beskrevet i en lang scene, hvor Alexander Clement optræder i rollen som starstruck Politiken-journalist. Lige så morsomt det er, lige så alvorligt er det også når makkerskabet og venskabet skal bestå sin prøve.

Ligesom Dirch knækkede halsen på at spille Lenny, knækker Kirsten Birgit også. Publikum forventer noget andet. De buh’er og forlanger en ’nytårstale’, og ligesom Dirch dengang ikke kunne klare presset, bukkede under, trådte ud af sin rolle og lavede komik for folket, må også Kirsten Birgit indse, at folket skal have hvad folket vil have. Og så får vi den ellers, Kirsten Birgits nytårstale, om den offentlige sektor, om krænkelsesfascisterne, om #MeToo (min bare…). Om regeringen, der bedst kan sammenlignes med Monty Pythons skøre riddere…Og helt ude på satirens yderste overdrev; DF’s Martin Henriksen. Nej, ingen spoiler herfra. Jeg kan bare konstatere, at jeg vist aldrig har grinet så meget i en teatersal før. Det er ordekvilibristisk satirekomik på aller-aller højeste plan.

Frederik Cilius og Rasmus Bruun er ikke alene på scenen. De får endog særdeles veloplagt støtte af Alexander Clement i adskillige roller, helt fortryllende som 14-årigt uledsaget syrisk flygtningebarn med fuldskæg og ’voksenpik’, og i øvrigt tæt fuldt af sin burkaklædte mor (nå, ja 75 % uledsaget!). Af Anna Juul som feministisk lyriker, der raser over at skulle spille rollen som den navnløse ’Curlys kone’, og kræver at hedde Bethany. Og af musikeren Stefan Göttler, med negermaske og anstrengt smil.

De to satirikere tager chancen og blotlægger ikke alene kunstens og komikkens væsen, men også sig selv. De slipper forbløffende godt fra det.

Ingen roser uden torne. Den ambitiøse opbygning af showet har enkelte ulemper, ikke mindst, at det varer mere end to en halv time. Det er lige til den lange side, selv i dette sublimt gode selskab.

”Det skide show”. Idé og manus: Rasmus Bruun og Frederik Cilius.

Idé & Instruktion: Karen Lundsby. Scenografi: Sir Grand Lear v. Lea Burrows og Ingvild Grande.

Medvirkende: Rasmus Bruun, Frederik Cilius, Alexander Clement, Stefan Göttler og Anna Juul.

Spiller på Bremen Teater til 17. marts, i Magasinet, Odense, 19.-21. mats og Musikhuset Aarhus 8.-9. april

Anmeldt 1. marts (premiere)

Foto: Seth Nicolas.