29-11-2017

Senior Stand Up

Morsomt, men først og fremmest hudløst ærligt, erindringsshow med teatermanden Jan Hertz.

* * * * *

Mange skuespillere føler trang til - eller opfordres - til at skrive deres erindringer i bogform, og resultaterne er mildt sagt af blandet kvalitet. Mange bliver aldrig til andet og mere end en samling hyggelige anekdoter, der er lidt ligesom at se andres feriebilleder; det er bare ikke det samme som at have været der selv.

Teatermanden Jan Hertz er gået en anden vej. Han har ikke skrevet en bog, men lavet et show. Lidt misvisende kalder han det for 'senior stand up'. Ligger der ikke i den titel noget med vittigheder og hurtige pointer? 

Der er ikke mange vittigheder i Jan Hertz' stand up, og ingen hurtige pointer. Der er derimod rigeligt med anekdoter, og i modsætning til, når man læser anekdoterne i bogform, får de her liv. Jan Hertz er nemlig en ualmindelig god og præcis parodist, så når han fortæller om sine møder med for eksempel Ebbe Rode, John Price, Ejnar Federspiel og ikke mindst Dronning Margrethe, så spiller han dem - og bliver  dem for øjnene af os. Det er svært underholdende.

Men showet vil langt mere end at underholde, og det er her det for alvor skiller sig ud fra mængden af hurtigtlæste biografier. For nok 'name dropper' Hertz, og fortæller om egne opsætninger på teatre og revyscener, og om succeser og fiaskoer - nej, de sidste er der vist ingen af... ikke på scenen i hvert fald. Nej, han fortæller også om sit liv udenfor scenen. Om en forfærdelig skoletid, og nogle store skuffelser på vejen mod den succes han senere opnåede, og især om en opvækst i en velhavende juvelérfamilie, der ikke gav sønnen megen kærlighed og støtte, hverken som barn eller voksen. Især ikke i kærlighedslivet, der slet ikke har været nemt. I disse sekvenser af showet, træder Jan Hertz bevidst til side, fanges af en spot og bliver helt hudløs og oprigtig. Generøs, som en gæst ved aftenens præsentationsforestilling så præcist udtrykte det bagefter.

Springene fra de muntre teateranekdoter; de sjove, præcise parodier, til det helt nøgne, og måske endnu kun delvist afklarede private menneske, står knivskarpe, og gør "Senior stand up" til en lige så stærk oplevelse, som en morsom aften i selskab med en af morskabsteatrets og revyens meget stærke profiler. Vi behøver ikke bogen, men det vil bestemt ikke gøre noget, hvis showet blev optaget på video.

"Senior stand up". En aften af og med skuespilleren, instruktøren og teaterdirektøren Jan Hertz.

Producent: Louise Schouws Teater

Turnerer rundt i landet til 21. marts (eller formoder jeg, efter behov).

Anmeldt 28. november i Hvidovre Medborgerhus.