24-11-2017

ELF – The Musical

Pelle Emil Hebsgaards forrygende præstation er hele aftenen værd i Tivolis barnlige, men underholdende julemusical. ANMELDELSEN BRINGES OGSÅ PÅ BT.DK.

* * * * *

Alle sejl er sat til i Tivolis store julemusical-satsning ”ELF – The Musical”. Musicalen er baseret på en fjollefilm fra 2003 med Will Ferrell i hovedrollen, og så vil man allerede ane hvor det bærer hen. Vi er i afdelingen for overgearet spøg og skæmt, og der er udsalg på alle hylder. Filmen blev en stor publikumssucces, og i 2010 fik smarte teaterfolk med næse for hvad der sælger billetter, så den idé at omsætte filmen til en Broadwaymusical, og man satte nogle af teaterbyens velrenommerede folk på opgaven.

Resultatet er en af den slags konceptmusicals, som næppe klarer et dybdegående kvalitetstjek, men i det ydre fungerer aldeles upåklageligt, med swingende jazzede melodier, flotte showoptrin, et handlingsforløb som enhver fra tre år og opefter kan forstå; og en hovedrolle, der giver den rigtige skuespiller muligheden for at tage alle stik hjem.

”ELF – The Musical” står og falder altså, trods mylderet af personer på scenen, med én person; menneske-alfen Buddy. Det er meget enkelt. Ingen Buddy. Ingen succes.

I Tivoli hviler dette åg på skuldrene af Pelle Emil Hebsgaard. Og hurra! Han lykkes!

Pelle Emil Hebsgaards præstation er intet mindre end forrygende. En mesterlig tour de force af sang, dans og tindrende komik, tilsat lige præcis den knivspids sødme og charme, der får os til at knuselske denne voksenbaby på vildspor i et hektisk og hjerteløst juleræs. I Pelle Emil Hebsgaards skikkelse redder alfen Buddy ikke bare julen; han redder også showet og sikrer en femstjernet succes.

Historien i ”ELF – The musical” er meget amerikansk. Som spæd forvilder drengen Buddy – i Trine Dansgaards ret vellykkede fordanskning, hvor handlingen er henlagt til København, hedder han Brormand – sig ned i julemandens sæk og kommer med til julemandens værksted i Grønland, hvor han vokser op sammen med julemandens alfer, der sørger for julegaver til alverdens børn. 30 år senere er alferne godt klar over, at Brormand ikke er alf, men menneske, og julemanden beslutter at sende ham til København, for at genskabe den julestemning, som driver en moderne julemandskane, og genforene ham med den far, der ikke aner at han har en søn, resultatet af en affære i studietiden med en kvinde, der senere er død. Faderen er forlagsdirektør på et kriseramt børnebogsforlag, meget stresset og har hverken tid til Brormand eller til sin nye kone og lille søn. Brormand forstår mildt sagt heller ikke at gebærde sig blandt mennesker og hans umiddelbare og barnlige naivitet bringer ham i alverdens ulykker, men han møder også den smukke Julie, som han forelsker sig hovedkulds i. En stribe festlige shownumre senere lykkes missionen for Brormand, der både redder julen, får den far, han aldrig har haft og bliver gift med den smukke pige. Den happy ending havde vi jo nok gættet inden, så den vover jeg at afsløre.

”ELF – The Musical” er en rigtig familieforestilling, og bortset fra at Tommy Kenter i rollen som julemanden, ikke kan dy sig for at lade der gå en lille smule Billy Bob ’Bad Santa’ Thornton i den, så vil selv ganske små børn have en fest, når Pelle Emil Hebsgaard folder fjollerierne ud i fuldt flor i det ene imponerende showoptrin efter det andet. Os voksne vil nok forholde os noget mere skeptiske til den mildt sagt naive handling, og de mindste vil muligvis føle at to timer og halvtreds minutter inklusiv pause er lige lovlig lang tid at ’sidde stille’, men man er ikke desto mindre særdeles godt underholdt.

Det er 100 procent Brormands show, men heldigvis er der også andre, der byder ind. Camille Bendix er hysterisk morsom som ungarsk sekretær på faderens forlag, Niels Ellegaard spiller den pressede far lige præcis som den rolle skal spilles; først sur og tvær, til sidst varm og hyggelig. Musicalstjernen Julie Steincke synger smukt i duetterne med Brormands søde lillebror og Christiane Schaumburg-Müller er både yndig og kær, som pigen, Brormand forelsker sig i. Endelig leverer Tommy Kenter sit eget lille show-i-showet som både julemanden og ond direktør, og det er faktisk ret morsomt.

Peter Jensens 12 mands band sørger for at musikken swinger upåklageligt, og man kan kun rose instruktøren Mads M. Nielsen for at få hele det velsmurte maskineri til at glide til noget nær perfektion.

Men aftenens altoverskyggende stjerne er og bliver Pelle Emil Hebsgaard. Det hele hviler på hans skuldre, og han bærer showet smukt i hus, og sørger for at det nok skal blive en glædelig jul.

”ELF - The Musical”. Manuskript: Thomas Meehan og Bob Martin. Musik: Matthew Sklar. Sangtekster: Chad Beguelin. Dansk oversættelse og bearbejdelse: Trine Dansgaard.

Instruktion: Mads M. Nielsen. Scenografi og kostumer: Astrid Lynge Ottosen. Koreografi: Lee Proud. Kapelmester og arrangør: Peter Jensen.

Medvirkende: Pelle Emil Hebsgaard, Tommy Kenter, Niels Ellegaard, Christiane Schaumburg-Müller, Julie Steincke, Camilla Bendix m.m.fl.

Spiller i Tivolis Koncertsal til 26. december.

Anmeldt 23. november (premiere)

Foto: Miklos Szabo.