12-11-2017

Tvind "The musical"

Velskrevet og velspillet musikdramatisk drama om fascinationen af Tvind - indenfor murene.

* * * * 

Nej, Amdi er der ikke. Ikke på scenen i hvert fald. Heller ikke i salen til premieren, men hvem ved, måske kommer der en aften en ældre herre i klædt skæg og blå briller, og skal lige se hvad det er de har fundet på at gøre ved hans livsværk Tvind, derude på det lille Storbyteater i Valby.

"Tvind - 'The Musical'" er en fin lille forestilling om drømme, idealistister og bedrag. Udgangspunktet er fem fiktive lærere tilbage i 70'erne, der er i deres søgen efter den dybere mening med deres tilværelse er endt i Tvind, og her, bogstaveligt talt fra grunden, bidrager til at opbygge et imperium. Selv tror de, at de skal frelse verden. De bliver klogere, nogle af dem.

Andreas Garfield har skrevet det glimrende manuskript, der i den ydre ramme fortæller 25 års Tvind-historie, bundet op af en musikalsk baggrund af politiske sange fra tiden. Det er dog i langt højere grad de individuelle sidehistorier, der rammer. Historierne om tvivl, tab og tro.

Anne, der som den første i lærerkollegiet aner uråd, og begynder at tvivle på 'den gode sag', og bliver mobbet ud. Eller Birgit, hvis lesbiske kærlighedsforhold til en anden lærer, må ophøre, fordi 'Amdi ikke vil have at lærerne elsker andre end ham'. 

Velhaversønnen med advokatdrømme, der kommer til Tvind fordi han keder sig i Whiskybæltet, og ender med at stå i den sydamerikanske jungle, og snyde fattige bønder så vandet driver, som en ledende og betroet medarbejder i IFAS, Tvinds forskningscenter, hvis eneste opgave vist nok var at skabe et skattefradrag, der kunne omsættes til luksusejendomme i Florida. Eller Per, idealisten til det sidste, der i en pragtfuld scene underviser Tvinds elever i portugisisk uden selv at kunne et ord af sproget, og det helt og aldeles uden at være i stand til at gennemskue det blålys, han er en åbenlys del af. Ulla, den unge lærer,der kommer ind Tvinds 'forsvarsministerium', mest for at være sammen med Birgit, og oplever den stigende paranoia i gruppen, i takt med at medierne skriver mere og mere kritisk om Tvind.

Det er gennem dem, Andreas Garfield meget fint fortæller historien om Tvind, der i Jens Svane Boutrups præcise og stramme instruktion kommer glimrende til udtryk. Især efter pausen, hvor dramaet intensiveres i takt med at afsløringerne piller Tvind-imperiet fra hinanden. 

Helt i Tvinds ånd står der et solidt ensemble på scenen. Fem skuespillere og en syngende musiker, Sune Skuldbøl Vraa. Hver især leverer skuespillerne glimrende præstationer, men det er kollektivt, de er stærkest. Rikke Bilde, Iben Dorner, Martin Bo Lindsten, Sune Kofoed og Margit Watt-Boolsen glider smidigt gennem deres hovedkarakterer og en farverigt persongalleri, og det er et godt dramaturgisk greb, at man aldrig ser Amdi. Ligesom i den virkelige verden svæver han usynligt et sted ovenover Valby, og er den, der driver handlingen frem.

Tvind - 'The musical' af Andreas Garfield.

Instruktion: Jens Svane Boutrup. Scenografi: Julie Forchhammer. Musikalske arrangementer: Sune Skuldbøl Vraa.

Medvirkende: Rikke Bilde, Iben Dorner, Margit Watt-Boolsen, Martin Bo Lindsten, Sune Kofoed og Sune Skuldbøl Vraa (musiker).

Spiller på Teater V i Valby fremt il 3. december.

Anmeldt 11. november (premiere).

Foto: Daniel Buchwald.