27-09-2017

DJØF med løgn III - Borgen

Meget morsomt kig ind bag magtens tykke mure, med embedsmanden, der blev komiker.

* * * *

Jeg bliver nødt til at indlede med en indrømmelse. Jeg har ikke set Per Helge Sørensens to første stand-up shows DJØF med løgn I og II. Mødet med embedsmanden, der forlod statsadministrationen for at blive komiker, i aftes i Tivolis Koncertsal, var første gang jeg oplevede ham. Og det var en rigtigt positiv oplevelse.

Stand-up comedy på dansk er normalt ikke lige min kop te. Med ganske, ganske få undtagelser, synes jeg simpelthen ikke vores stand-up'ere er dygtige nok til at stå alene på en scene i to timer og fortælle vittigheder. Per Helge hører undtagelserne. Ikke fordi han som sådan er dygtigere end de fleste andre, men fordi hans baggrund for at lave sin politiske satire er en anden. Han har selv været der, midt i magtens centrum, i statsadministrationen på Slotsholmen.

På mange måder er Per Helge i 'familie' med andre, dygtige politiske satirikere som f.eks. Flemming Jensen, Michael Schøt og Jacob Morild, som gennem årene har beskæftiget - og beskæftiger - sig en del med politisk spin på det humoristiske plan. 

Forskellen på ham og dem er blot, at hvor de står udefra og kigger ind i embedsværket, så står Per Helge inde i embedsværket og kigger endnu dybere ind. Og det er sjovt.

I dette show tager han udgangspunkt i et ikke nærmere bestemt ministerium - Beskæftigelsesministeriet - og to sager; Vejlemodellen og Velfærdskommisionen! Desuden kigger han tilbage på de unge år, hvor han arbejdede som medhjælper i en børnehave, og der, såede de første frø til en glorværdig karriere som DJØF'er i Statsadministrationen.

At Per Helge har fundet en niche og et publikum er der ikke tvivl om, når man ser på turnéprogrammet, der inkluderer ikke færre end 10 (ti!) shows i Tivolis Koncertsal inden det går løs med en lang turné rundt til de store musik- og kulturhuse efter nytår, en turné, der lige p.t. slutter midt i marts. Der var ikke helt udsolgt i aftes i Koncertsalen, men den er også stor, og når man så sig omkring i salen med alle sine forudindtagede fordomme, så vil jeg vove den påstand, at 90 procent af publikum var offentligt ansatte. Det er dem, primært, der i det daglige er mest udsat for djøficeringen af samfundet, og de kunne virkelig genkende nogle af de situationer, der blev lavet sjov med. Virkeligheden er ofte meget sjovere end fiktionen - desværre!

Politikerne får en på hatten. De ved praktisk talt intet om det de taler om! Og opdager så derfor ikke, at den beskæftigelsesmodel, de vil rulle ud (dejligt DJØF-ord) i hele landet, allerede er rullet ud af den forrige regering, som til gengæld nu, hvor de er i opposition, tordner mod den. Kommissioner og styrelser, udvalg og den slags er stort set kun nedsat for at trække ubehageligheder i langdrag, og trivselsrummet i ministeriet benyttes til at opmagasinere de 100.000 pjecer, der var resultatet af den forrige kommissions langvarige arbejde, og som for himlens skyld ikke må komme videre....

Der skal noget til at stå helt alene på en stor scene, uden nogen form for rekvisitter, i godt to stive timer (plus pause) og joke med embedsværkets fortrædeligheder. Den første afdeling var klart den sjoveste, mens showet efter pausen kom til at løbe lidt i tomgang og mistede noget af energien. Ikke fordi, det ikke var morsomt, men mest fordi man måske sad med følelsen af, at det har vi hørt. Anden afdeling kunne altså med gavn godt strammes op,men det er også den eneste anke.

En aften med Per Helge og hans inside Borgen comedy er næsten som at se et par afsnit af "Javel, Hr. Minister" bare uden ministeren. Og det er altså meget morsomt.

"DJØF med løgn III - Borgen". Satirisk af og med Per Helge Sørensen.

Spiller i tivolis Koncertsal til og med 6. oktober. Danmarksturné fra 20. februar til midt i marts.

Anmeldet 26. september i Tivolis Koncertsal.