16-09-2017

SKAM 1

Mortenbuckhoj.dk har for første gang benyttet en gæsteanmelder. Jeg sendte 18-årige Laura Klint Buckhøj (min datter) en tur på Aveny-T til verdenspremieren på den scenedramatiske udgave af den norske ungdoms tv-serie ”SKAM 1”. Hun var begejstret.

* * * * *

Fredag var der premiere på teaterversionen af den meget populære, norske ungdomsserie, ”SKAM”. Salen på Aveny-T var fra starten fyldt med en fed energi fra et publikum, som åbenlyst alle glædede sig til at se forestillingen. De blev ikke skuffede.

Jeg var fuld af  spænding og forventninger for at se resultatet af scenedramatiseringen af ”SKAM”, fordi jeg synes selv utroligt godt om serien, og forestillingen levede op til alle mine forventninger!

Forestillingen er baseret på første sæson af serien, hvor Eva er hovedpersonen. Eva spilles af den 18-årige gymnasieelev, Frieda Joanna Krogholt, som har spillet skuespil siden hun var 10-11 år gammel. Evas kæreste, Jonas, spilles af den også 18-årige skuespiller, Sylvester Byder, der også har været teaterinteresseret siden barnsben. Det er dog Sylvester Byders debut på de skrå brædder, hvilket han klarede forrygende godt. Skuespillerne spillede deres roller fuldkommen efter serien - toneleje, attitude, mimik og humor var som en kopi af tv-udgaven. Jeg blev meget positivt overrasket over hvor præcist de forskellige karakterer blev fremstillet. Den muslimske pige, Sana, der spilles af Asil Al-Asadi, og som oser af attitude, gangsterslang og retfærdighedssans, er for eksempel meget lig med originalen. Det er en meget imponerende og ’on point’ gengivelse.

Oversættelsen fra norsk til dansk bemærker man overhovedet ikke, selvom sproget er så vigtig en del af seriens tone. Der var kun ét øjeblik, hvor jeg tog mig selv i at tænke: ”Nåh ja, de taler jo dansk og ikke norsk”, og det var i den scene - hvor mange teenagepiger højst sandsynligt ville ønske, de var Noora fra Oslo - hvor den populære og lækre William siger kultsætningen: ”Fy faen så vakker du er”, oversat til dansk ”For helvede hvor er du smuk”. Det fik hele salen til at pifte og klappe for fuld smadder, af god grund!

Forestillingen formår kun at have de væsentligste scener og pointer med, og hvis man har set serien, er man ikke ét sekund i tvivl om hver enkelt act. Man sidder spændt og venter på de velkendte, gyldne replikker og situationer, man kender for scenen, og det kan næsten kun gå for langsomt. Dog vil jeg mene, at hvis man ser forestillingen uden at have kendskab til SKAM på forhånd, så vil det måske være en anelse svært at forstå diverse scener. Især i begyndelsen, tror jeg, man som uvidende vil sidde som et lille spørgsmålstegn. Men ikke desto mindre, vil jeg vove at påstå, at man meget hurtigt vil lade sig rive med, og danne sig et overblik over de forskellige karakteres væremåde. Skuespillerne formår at levere deres rolles personlighed så fint, klart og meget dygtigt.

”SKAM 1” er iscenesat af Martin Lyngbo, som sammen Line Mørkeby, der har bearbejdet teksten, har haft klart overblik over hvilke dele fra serien, der burde være med og belyses, og det kunne ikke være gjort hverken bedre eller anderledes end det er tilfældet. Jeg mangler ikke nogen bestemte scener, sådan som man ellers tit kan sidde og føle, at man gør, når man ser en gengivelse af en populær original. Forestillingen er oprigtig, autentisk, spækket med humor og ikke mindst fyldt med girl power!

”SKAM 1”. Bearbejdet for scenen af Line Mørkeby på baggrund af Julie Andems norske tv-serie.

Instruktion: Martin Lyngbo. Scenografi: Jon Stephensen.

Medvirkende: Frieda Joanna Krøgholt, Sylvester Byder, Asil Al-Asadi, Sofie Salee, Mathias Kaki Jørgensen, Nanna Finding Koppel, Karla Rosendahl Rasmussen og Jonathan Stahlschmidt.

Spiller på Aveny-T til 28. oktober. Senere på sæsonen opføres ”SKAM 2” samme sted.

Anmeldt 15. september (premiere).

Foto: Pernille Kaalund.