14-09-2017

Les Miserables

MCH Musical markerer et imponerende 25 års jubilæum med en stor opsætning af ’verdens bedste musical’ Les Miserables, men det er en for stor mundfuld for ensemblet, der ikke kan magte opgaven. ANMELDELSEN BRINGES OGSÅ PÅ BT.DK.

**

Les Miserables er ’verdens bedste musical’, det synes ikke bare jeg, men også millioner af musicalfans verden over. Men det er også en stor opgave at forløse. Vokalt er den ekstremt krævende, og selv topprofessionelle sangere på de store scener har ind i mellem svært ved at synge og holde de høje toner, så det siger næsten sig selv at Les Miserables er en næsten umulig udfordring i et delvist semiprofessionelt regi som det er tilfældet i MCH Musical i Herning.

I 25 år har man lavet store, flotte musicalopsætninger på Heden. Gennem årene har man også fostret en række store talenter, og været springbræt til større karrierer; det var her at sangeren og skuespilleren Jesper Lundgaard fik blod på tanden og troen på at kunne opnå mere, og det er da også ham, der i jubilæumsopsætningen står med ansvaret for kæmperollen som Jean Valjean, straffefangen, der stikker af, starter et nyt liv, tager den unge pige Cosette til sig som en datter og til sidst redder hendes elskede fra døden i et af de mange blodige studenteroprør i 1800-tallets Paris. Hele tiden forfulgt og jaget af politichefen Javert, der vil Valjean til livs for enhver pris.

Lundgaard har tidligere spillet Valjean, og han gør det bestemt udmærket, ligesom det i øvrigt er tilfældet med Jesper Sindberg i rollen som Javert. Modsat Lundgaard, der har en professionel sangerkarriere, er Sindberg såmænd politimand i Herning, og det taget i betragtning er hans Javert slet ikke dårlig, problemet er bare, at Les Miserables ikke er en forestilling hvor ’ganske godt’ er godt nok. Les Miserables kræver alt af sangerne, og det helt ned til bagerste m/k i korpset. Selv i koret har alle solostemmer, der skal sidde lige i skabet, gør de ikke det, så falder hele forestillingen til jorden.

Valget af Les Miserables som jubilæumsforestilling viser sig ret hurtigt, at være et forkert valg. Det er simpelthen for ambitiøst. De magter ikke opgaven.

Trods en flot ydre opsætning på den store scene i Kongrescentret, så står og falder Les Miserables med sine sangere, og her er niveauet ikke højt nok. Ikke at der ikke er udmærkede præstationer, og glimrende øjeblikke; Jesper Lundgaard klarer den svære ”Hør min bøn/Bring him Home” fint, og det sad man ellers og frygtede for, fordi han tidligere i forestillingen var udfordret på de høje toner. Sopranen Mariann Mikkelsen og Linda Olofsson er også ganske udmærkede i de to mest rørende roller i musicalen, den enlige mor Fantine og den forsmåede krodatter Eponine - ikke mindst Mariann Mikkelsen holder vokalt - og Kristoffer Sass synger den hjertegribende ”Tomme stole i caféen/Empty chairs and Empty tables” meget fint. Men det vokale overskud mangler generelt. En undtagelse er den erfarne musicalmand Anders Teigen, som her synger den fromme præst i indledningen, og som måske havde været et bedre og mere oplagt valg som Javert; en rolle, han i øvrigt tidligere har spillet overfor netop Jesper Lundgaard.

Al ære og respekt for at MCH Musical har modet til (igen: de opførte også Les Miserables i 1999) at kaste sig ud i så stor en opgave med både entusiasme, energi, ærefrygt og svulmende ambitioner. Det er modigt, grænsende til det overmodige, men i dette tilfælde bliver modet ikke belønnet.

 

”Les Miserables”. Musical af Alain Boublil og Claude-Michel Schönberg med tekst af Herbert Kretzmer og supplerende materiale af James Fenton. Den danske oversætter er ikke nævnt i det trykte program.

Instruktion: Kim Harris. Scenografi: Per Steenberg. Kostumer: Leila Steenberg. Koreografi: Susanne Nielsen. Kapelmester: Rasmus Steenberg.

Medvirkende: Jesper Lundgaard, Jesper Sindberg, Mariann Mikkelsen, Kristoffer Sass, Anne-Sophie Jansfort, Linda Olofsson, Kim Brandt, Lone Rødbroe, Mathias M. Justesen og mange flere.

Spiller i Herning Kongrescenter til 14. oktober. Derefter i Aalborg Kongres & Kultur Center fra 19.-21. oktober.

Anmeldt 14. september.

Foto: Mingo Photo