02-09-2017

Pejseshow '17 - Pejsen går i luften

Musikalsk sensommershow på Pejsegården i Brædstrup underholder fra start til slut.

* * * * *

Kort tid inden premieren på årets Pejseshow på den efterhånden legendariske Pejsegården i Brædstrup måtte én af showets bærende kræfter, skuespilleren Robert Hansen, melde fra. En 'frossen skulder' viste sig at være noget langt værre, men Robert Hansen kommer sig forhåbentligt i tide til, at han kan nå over til det jyske og se det show, han selv skulle have været en del af. 

Han vil formentlig ligesom jeg og vist nok alle i det feststemte premierepublikum glæde sig over, at se sin afløser, den ganske aldeles ukendte Søren Jydholm Jørgensen, levere en glimrende og først og fremmest musikalsk suveræn præstation. Det er lidt af en præstation på så kort tid at glide tilsyneladende fuldkommen ubesværet ind i sammenhængen, og mon dog ikke vi i fremtiden kommer til at se mere til ham. Det må man håbe.

Resten af holdet med Mikkel Schrøder Uldal i spidsen sammen med Rikke Buch Bendtsen og Christine Astrid Nielsen -  og sommerens mest velspillende orkester - leverer i høj grad også præcist den vare, der  skal til på Pejsegården, hvor publikum inden showtime spiser sig gennem en overdådig og så mere end rigelig buffet, og hvad dertil hører af våde varer. Det er ikke stedet for den klassiske revy; næh, der skal fart over feltet og gang i festen og det kommer der. Åbningsnummeret sætter tryk på kedlerne og vi bliver fra første tone slås an klar over, at denne her forestilling kan noget rent musikalsk. Flot lyd, flotte stemmer, gode arrangementer. It's showtime!

Det er en tradition, at Pejseshow tager pulsen på året der gik, i en form for satirisk potpourri, her med fokus på Trump, Postnord,  de ældre, Skat, Prins Henrik, Inger Støjberg og Yousee's nedbrud netop som Dronningen skulle holde sin nytårstale. Fint, sjovt og, hvilket er og bliver showets gennemgående varemærke; musikalsk.

Donald Andersen har instrueret og man kan se af den trykte rækkefølge i programmet og den reelle rækkefølge i showet, at han til sidste øjeblik har blandet sine kort grundigt for at ende med så god 'en hånd' som muligt. Lykkes det? Både og. Jeg synes faktisk, at showet er lidt bedre før pausen end efter, og jeg er sikker på, at intentionen har været det modsatte, men den aktuelle slutning er i hvert fald bedre end den i programmet anførte.

Her får vi nemlig Rikke Buch Bendtsen i ekvilibristisk slapstick komik en barstol, et nummer, der  trods en mat pointe viser, at der en meget mere en 'bare' en dygtig sangerinde i hende. Og før det får Mikkel Schrøder lov at brillere fornemt i en stribe sangerparodier omkring en Postnord-skabelon. Et fremragende nummer.

Også Christine Astrid Nielsen kan det der med at skifte mellem karaktererne. Hun gør det så dygtigt i sketchen "Quizzen", at man næsten glemmer at teksten er noget frygteligt bras.

Sammen med Mikkel Schrøder som urkomisk tolk for døve, fortæller Christine Astrid Pejsegårdens historie, og hun og Rikke Buch Bendtsen leverer klassisk revykomik i "Den kvindelige butikssketch". Det er sådan lidt la-la, men sikrer den nødvendige balance mellem de mange musikalske numre, en balance, som i øvrigt også illustreres ved en række filmede sketches, som Mikkel Schrøder jo elsker at benytte, og også bruger flittigt i bl.a. "Den nøgne sandhed".

Bedst af alt er dog de musikalske numre; primært et flot medley over danske grand prix-sange - undtagen de de to seneste vindersange! - og en forrygende hyldest til de afdøde mestre; Leonard Cohen, David Bowie, Freddie Mercury og Prince, sunget og spillet absolut overdrevent suverænt af hele holdet og orkestret. 

Ikke alt lykkes lige godt, og balancebommen står og vipper mellem de fire og fem stjerner, men med den musikalske elegance, den imponerende debut og et helhedsindtryk af et show, der trods skønhedspletter underholder fra  start til slut, peger pilen til slut på de fem stjerner. Fem slags kød på buffeten og mindst det dobbelte antal desserter trækker bestemt også i den rigtige retning.

"Pejseshow '17 - Pejsen går i luften".

Tekst og musik af: Christine Astrid Nielsen, Mikkel Schrøder Uldal, holdet, Jens Krøyer, Donald Andersen, Leo Weiz, Mette Lisby, Jesper Bæhrenz, Søren Jydholm Jørgensen, Rune Buch, Rikke Buch Bendtsen, Michel Castenholt, Kasper Gattrup, Vase & Fuglsang, Rasmus Søndergaard, Prince, David Bowie, Leonard Cohen, Queen, m.fl.

Instruktion: Donald Andersen. Koreografi: Christine Astrid Nielsen. Kostumer: Helene Billingsøe Martinsen. Kapelmester: Rasmus Friis Tvørfoss.

Medvirkende: Christine Astrid Nielsen, Rikke Buch Bendtsen, Søren Jydholm Jørgensen og Mikkel Schrøder Uldal. Orkester: Rasmus Friis Tvørfoss, Jacob 'Jønne' Juul Nielsen, Jason J. Dove.

Spiller på Hotel Pejsegården i Brædstrup til 19. november.

Anmeldt 1. september (premiere).

Foto: Lars E. Andreasen.