Kultur, underholdning og andet sjovt

07-04-2017

Korsbæk på Bakken var en kæmpenyhed og et stort boost for den gamle forlystelsespark i Klampenborg, og det er stadig den primære attraktion - udover syngepigerne og Cirkusrevyen.


Det er tidligt på sæsonen, det er køligt og blæsende og der er ikke meget liv på Dyrehavsbakken eller bare Bakken, som den gamle forlystelsespark i Jægersborg Dyrehave i Klampenborg ynder at kalde sig selv.

Det sted, der er liv sådan en kølig fredag tidligt på dagen, er i Korsbæk på Bakken, den enestående by, der er en hyldest til Lise Nørgaard og Erik Ballings ikoniske tv-serie "Matador", og med sin levendegørelse af de elskede figurer har betydet et kæmpe boost for den, må vi nok være ærlige og sige, hensygnende forlystelsespark.

Korsbæk på Bakken er netop gået ind i sin tredje sæson, da Bakken åbnede 30. april og selvom der endnu ikke er fuldt skuespillerhold på, så henrykker dem der er der det lille frokostpublikum i Korsbæks restauranter med sjovt rollespil. Dels improviseret, dels med spillescener fra den ægte vare. Korsbæk er troværdigt lavet og er så absolut attraktionen herude, i hvert fald inden vejret er rigtigt godt og indbyder til de andre dyder, som Bakken har; muligheden for at kombinere en hyggelig skovtur med lidt tivolipark med gynger, karusseller, gavespil, enarmede tyveknægte - som slet ikke er enarmede mere, men udstyret med en kønsløs knap og nogle beeep-lyde.

Pjerrot er her stadig til at underholde de mindste, og nede i hjørnet i Ølgod spiller dansktop-navne stadig op til en svingom i folkelighedens navn.

Hvor Tivoli inde i København er sophistikeret er Bakken vel nærmest det stik modsatte. Hofretterne er 'buffet', spis så meget du kan for så små penge som muligt, 'stegt flæsk ad libitum' og den slags. Vi er endog meget langt fra Tivolis honette ambitioner om grøn bæredygtighed og Michelin-aspiranter i restauranterne. 

Dog skal det siges, at det niveau, der er lagt på spisestederne i Korsbæk-delen af Bakken, så langt overgår resten af Bakken, og selvom priserne her også er højere, så er det grundlæggende godt køkkenhåndværk og gode råvarer, der berettiger priserne. 

På forlystelsesfronten er der ikke sket noget nyt på Bakken til i år. Nogle enkelte, bedagede maskiner er smidt ud til storskrald og erstattet af noget nyt, der virker, men ellers er det same same...

To af Bakkens andre store attraktioner, udover Korsbæk, er den umådeligt hyggelige sangerindepavillon, Bakkens Hvile, hvor der er premiere på årets show 17. maj (anmeldes her på sitet) og naturligvis Danmarks største sommerrevy, Cirkusrevyen (premiere 18. maj og anmeldes også her på sitet). Bakkens Hvile har sit helt særlige stampublikum, der bare elsker den folkelige underholdning, og revyen, ja, den trækker hvert år mere end 100.000 gæster til Bakken med sit stort anlagte og altid flotte og underholdende revyshow.

Det kan godt være, at Bakken virker lidt slidt og mærkeligt ude af trit med tiden, men Bakken er faktisk stadig et rigtigt hyggeligt sted at samle børnefamilien om en udflugt, der ikke behøver at koste en halv ubåd, og der er nogle charmerende udskænkningssteder, der gør Bakken til en fin sommerudflugt for hele familien. Men det skal helst være nogle grader varmere end i dag. 

I takt med at jeg kommer rundt til steder og seværdigheder i Danmark, skriver jeg om dem her på sitet. Det er dog stadig teater og revyer, der har mit primære fokus.

06-04-2017

I dag åbner Tivoli i København sin 174. sæson. Det sker med mange nye tiltag. Især på den gastronomiske front, ser det lovende ud.

Nye, spændende spisesteder og et stort kulturprogram lover godt for den kommende Tivoli-sæson. Der er sket meget i den gamle have siden september, og når sæsonen starter i dag er det med en stribe nye gastronomiske tiltag, som ser meget lovende ud.

Den nye restaurant Gemyse, der er åbnet i den tidligere Nimb Terrasse, satser på det grønne, det økologiske og det bæredygtige, og at dømme efter den lette frokost Tivoli i går inviterede pressen på, så tegner det godt. Maden var yderst velsmagende, selvom to indisk-inspirerede linseretter i følge min indiske bordherre ikke havde fået 'nok'; der var lidt for meget bid for hans smag. Jeg synes nu, at smagen var forrygende og kunne godt lide 'biddet'.

Bare hundrede meter derfra er Michelin-kokken Henrik Yde rykket ind med en kusine til den velrenomerede Kiin Kiin. Under navnet Kiin Kiin Piin To har Det Kinesiske Tårn fået noget af en opgradering. Fra at være et af Tivolis mere tarvelige spisesteder til noget, der lover ualmindeligt godt, hvis man holder af asiatisk mad. Henrik Yde har hentet kokke fra Kina, Japan, Vietnam, Thailand og Indien og vil om meget kort tid kunne servere sin helt unikke variant af 'asiatisk buffet' i form af de traditionelle Piin To, der betyder madkasse og er lag-på-lag kasser med lækkerier. Der vil være én fra hvert af de fem asiatiske køkkener og nogle mere klassiske retter her i soft opening perioden, noget som Yde selv siger "vi ved, at vi er rigtigt gode til". Omgivelserne både inde og ude er blevet gjort meget smukke, indbydende og Tivolis mest romantiske plet finder man under det blomstrende kirsebærtræ ud til Tivoli-søen. Gad vide, hvor mange der frier til kæresten på det det sted i denne sæson.

Nimb har åbnet et klassisk konditori med et moderne twist på bagsiden af Plænen, hvor man i weekenden kan spise sig vind og skæv i det store kagebord. Stedet har fået navnet Cakenhagen, og chefkonditor Torben Bang lover både klassisk gåsebryst og lækre lagkager, samt hvis man ikke er til det store udtræk i flødeskum og creme, også bare en tebolle eller et stykke drømmekage. Om eftermiddagen serveres der også et glas bobler og en quiche.

Dette er de mest spændende gastronomiske nyheder i den gamle have, og priserne er selvfølgelig i den høje ende. På Gemyse koster et måltid med seks små, vegetariske serveringer 295 kr. og vil man have kød til så lægges der 100 kr. oveni. Kiin Kiin's Piin To kommer til at koste det samme, 295 kr., og der er en mindre boks til børn for omkring 135 kr. Kagerne hos Cakenhagen vil ligge på 'niveau med La Glace', altså omkring 60-70 kr. for et stykke kage, mens det store kagebord koster 250 kr. inkl. kaffe ad libitum. Kaffekonceptet er i øvrigt at man betaler pr. kande, 100 kr., og så er der refill. 

Det er ikke rigtigt 'folkelige' priser, til gengæld synes ambitionerne at være høje, og personligt vil jeg gerne betale for høj kvalitet. 

Vi kommer ikke udenom, at Tivoli jo er en forlystelsespark. Der er gynger og karusseller, og nogle drabelige attraktioner. Den største nyhed er, at Dæmonen har fået et Virtual Reality element tilføjet. For 25 kr. oveni - også selvom man har købt turpas - kan man få en VR brille på, og køre turen i en animeret verden. Jeg bryder mig ikke om hurtige rutsjebaner, så mine medbragte assistenter, friske unge mennesker på 18 og 20, tog turen for mig. De vendte begge tomlen nedad for det nye tiltag. 'Dårlig kvalitet af animationen', 'ikke pengene værd' var dommen. Begge synes, at Dæmonen er meget bedre uden VR, omend det er den korteste tur - 106 sekunder. Næh, så er den gode gamle rutsjebane meget bedre, syntes både de unge og den aldrende Tivoligæst her.

Kulturudbuddet er omfattende og skal nok kommenteres særskilt. Men der er musik dagligt i mange genrer; alt fra klassisk, til evergreens og ungdommelige toner til Fredagsrock og 'Lille fredag' i det nye, smukke Orangeri, som nok skal blive en attraktion for Tivoli. Alvin Aileys vidunderlige dansere kommer igen til september og der vil være skiftende forestillinger og shows i Glassalen. Bl.a. fra midt i maj en musicalopsætning af Stephen Sondheims "Into the Woods", som arrangørerne (det er ikke Tivoli selv) indtil har gjort et stort arbejde for at hemmeligholde!

Tivoli er måske verdens mest sophistikerede turistfælde. En blanding af smukke omgivelser, et overflødighedshorn af kultur, spændende restauranter til forholdsvis høje priser og god, gammeldags forlystelsespark med moderne tiltag, der er lige så ucharmerende, som resten af den gamle have er charmerende.

Glemte jeg at nævne, at Olafur Eliasson har skabt 33 spændende kunstneriske lamper, der hænger langs Tivoli søen og skaber stemning? Den slags vil en stor del af det publikum Tivoli også henvender sig til, rutsjebane- og karusselgæsterne, næppe opdage med mindre de bliver bedt om at kigge op.

 I morgen skal jeg på Bakken, så den skriver jeg lidt om på lørdag.