17-08-2017

De frelste synger - Stand-Up Revyen 2017

Der er politisk satire af den skarpeste slags i "De frelste synger", som er rigtigt morsom - især hvis man er enig med dem.

* * * *

Sidste års forsøg på at lave en fusion mellem den moderne Stand-Up og den traditionelle danske revy faldt så heldigt ud, at de fire komikere Flemming Jensen, Omar Marzouk, Sebastian Dorset og Michael Schøt har valgt at give forsøget et skud mere.

Kvartettet er rykket fra den lukkede PH Café på Vesterbro til Café Liva i Nyhavn og det er umiddelbart et godt skifte. Café Livas intime hygge passer godt til et show af denne type, og så er stedet godt vant med politisk satire - og politiske, dét er de!

Der ligger et vidunderligt paradoks i, at på den ene side af det smalle Nyhavn, sidder hele Liberal Alliance segmentet og mæsker sig i halve hummere og dyr Chardonnay, mens de fire komikere ombord på cabaratskibet samler 'menigheden' af venstreorienterede kulturradikale på den anden side, og sender den ene sylespidse anti-liberale vittighed af sted efter den anden. Latteren runger ombord, for 'vi' er præcis lige så frelste som de frelste på scenen, og på den måde kan vi i løbet af en time og fyrre minutter uden pause bekræfte hinanden i, at verden da for fanden også er af lave med den regering vi har, det politiske flertal og ham t(r)umpen ovre i USA.

Jeg er temmelig sikker på, at de fleste fra seafood-restauranten overfor vil finde det temmelig umorsomt, hvad der bliver sagt og sunget - for jo, der synges - på Liva, mens vi andre, os med de rigtige holdninger morer os kongeligt....eller hvad man nu skal kalde det i netop dette forum.

De kongelige slipper ikke for svar på tiltale, som når embedsmændene i integrationsministeriet i elevatoreren taler om at sætte en stopper for parallelsamfund i Danmark, og pludselig opdager, at det ikke gælder danske ghettoer i Danmark, og at reglerne for familiesammenføring ikke gælder de kongelige. Letkøbt? ja, bevares, men sjovt.

Elevatorsketchen går igen flere gange, hvor vi også både får besøgt Miljø- og Skatteministeret. I hvert tilfælde står Flemming Jensen som departementchefen, der får det sidste ord.

Nævnte jeg at der synges? Forestillingen både åbner og lukker med en stribe nye tekster til nogle af de elskede sange i "De små synger", alle med omkvædet når de frelste synger. Showet er nemlig trods dets ensidige politiske holdning bestemt ikke uden et vist gran af selvironi. Der laves selvfølgelig sjov med Omar Marzouks muslimske baggrund, omend Farshad Kholghi fra Kerteminderevyen nok vil anfægte Stand-Uppernes påstand om at de er Danmarks eneste sommershow med egen muslim. Nok om det.... *)

Flemming Jensen har fundet den 70 år gamle Børge Müller-vise "Tapesererens testamente" frem af gemmerne, og fortolker den smukt og afdæmpet, så hvert et ord kommer til at stå klokkerent. Dens aktualitet i dag er intet mindre end skræmmende. Det nummer er et højdepunkt i forestillingen.

Et andet højdepunkt er Michael Schøts stand-up rutine om det postfaktuelle samfund, om at føle frem for at vide og landbrugets gæld på 379 milliarder. Hans sammenligning mellem landbruget og flygtninge er skarp og rammende. Teksten er god og fremførelsen sikker.

Hver især har de fire egne 'numre', og også Flemming Jensens stand-up om børnearbejde i beklædningsindustrien fører kniven ind der hvor vi er allerblødest i kødet. Sidder man lige der og får en anelse dårlig samvittighed over ikke at have taget et par hjemmelavede sivsko på i teatret denne onsdag aften?

I Omar Marzouks rutine redder vi et lille afrikansk flygtningebarn op af havet hvis vi griner, og det gør vi så det meste af tiden, omend en joke om Naser Khader nærmest har karakter af en personligt angreb, som komikeren bør holde sig for god til - i hvert fald på scenen.

Sebastian Dorset er den af de fire, der umiddelbart står svagest i billedet som solist, men han er ganske sjov i fællesnumrene, blandt andet som uheldig bankrøver og sammen med Marzouk og Schøt som rasende danskere, der vil følge briterne ud af EU, og får flettet både NATO, Melodi Grand Prix og et korrupt europæisk fodboldforbund ind - det skal vi også ud af. Et fint nummer.

Man mærker, at der i forhold til sidste år er kommet mere struktur over showet, uden at det går ud over det spontane og næsten anarkistiske. Det er godt. Og i det hele taget er det et veloplagt, morsomt og tankevækkende stand-up revy show de fire har lavet. 

Hvis man politisk befinder sig til venstre for SF vil man formentlig elske showet, befinder man sig til højre vil man i bedste fald elske at hade det.

"De frelste synger - Stand-Up Revyen 2017".

Af og med Flemming Jensen, Sebastian Dorset, Michael Schøt og Omar Marzouk. Desuden tekst og musik af Børge Müller, Niels Kirkegård, Lars Fjeldmose og Mickey Pless.

Instruktion: Lars Knutzon.

Spiller på Café Liva i Nyhavn til 23. september.

Anmeldt 16. august (premiere)

Foto fra forestillingen er taget af Brita Fogsgaard.

*) Jeg er efterfølgende fra flere sider blevet gjort opmærksom på, at Farshad Kholghi IKKE er muslim. Jeg beklager.