13-08-2017

Jorden rundt i 80 dage

Jorden rundt i 80 dage præsenteres som pjattet og fornøjelig sommerspøg i Holbæk Museums kønne gård.

* * * *

Det er rent pjat og vældigt morsomt, når Holbæk Teater indleder sæsonen med at rykke over i byens museums kønne og hyggelige gård og spiller sommerteater under åben himlen.

I år er det et af dansk teaters grand ol' makkerpar, der står bag løjerne; Flemming Jensen som forfatter i sit allermest pjattede og fjollede hjørne, og Per Pallesen som instruktør. Sidstnævnte har i branchen kælenavnet 'Per prut', og jo, han får sat sin 'signatur' på forestillingen.

Hvis man ikke kender Jules Vernes berømte forlæg i forvejen, så gør det ikke alverden. Det er i Flemming Jensens version kun en spinkel ramme, men det går i al sin enkelthed ud på, at den snobbede rigmand Phileas Fogg indgår et væddemål med de andre medlemmer af Reformklubben i London om, at han kan rejse Jorden Rundt på blot 80 dage - handlingen udspiller sig i slutningen af 1800-tallet - og drager af sted med sin franske tjener Passepartout. I hælene på dem er kriminalbetjent Fix fra Scotland Yard, der mistænker Fogg for at have røvet 'en frygtelig masse penge', præcis samme beløb som væddemålet er om, fra Bank of England. Fogg og Passepartout rejser så over Gibraltar til Egypten, Hong Kong, Australien og tværs over Stillehavet, med tog over den amerikanske prærie til New York, hvorfra de sejler med Titanic tilbage til England for at indløse væddemålet.

Titanic? Hov, gik det ikke ned på sin jomfrurejse fra England til Amerika i 1912? Jo, den lille detalje viser sig at være det lille rejseselskabs redning.

Rejsen tager i Flemming Jensen og Per Pallesens meget fri version små to timer, og forestillingen er spækket med skøre indfald og nogle gange lige lovligt vandede vittigheder, en skøn idérigdom af morsomme optrin og et hav af opfindsomme kostumer. Alle roller spilles af blot fire skuespillere og et lokalt folkekor, der viser sig at kunne - og turde - meget mere end blot at agere folkemængde. De både siger replikker, synger og spiller på diverse instrumenter og gør det aldeles glimrende.

Morten Thunbo er det meste af tiden vor helt Phileas Fogg, en opblæst britisk spradebasse, der ganske vist lader sig friste af såvel parisiske can-can danserinder som den underskønne indiske prinsesse Auda, men egentlig nok mest tiltrækkes af unge engelske kostskoleelever. Brian Kristensen udfylder rollen som franske Passepartout fint, men hvorfor dog lade ham tale fynsk? Peter Pilegaard optræder i adskillige karaktererer, bl.a. som togrøveren Billy the Kid i ført ble og sut, men mest som Fix, der udtaler alle 'k' som 'p' - en lille Jensen plassip detalje, som der jo kan afstedskomme mange pudsigheder. Endelig runder Christine la Cour kvartetten af. Hun holder den feministiske fane højt og beklager sig højlydt over at der ikke er flere kvinderoller, og nægter da hun endelig skal spille den underskønne prinsesse Auda, så hende sender forfatteren 'i bad', så vi aldrig får hende at se...

I stedet optræder Christine la Cour bl.a. som engelsk major i Indien og som togrøveren Bitch Clitoris, inden hun og Morten Thunbo i den (næsten) afsluttende bryllupsscene bytter roller.

Jorden rundt i 80 dage er en morsom sommerspøg. Det er virkelig meget morsomt, og man må lette kasketten over de myriader af vittige og vanvittige påfund, man har hittet på. Mange af dem vækker minder om Per Pallesens storhedstid i Hjørring revyen. Det er for eksempel helt skønt, når forestillingens kapelmester Lars Fjeldmose inden vi overhovedet er kommet rigtigt i gang, spiller med på Holbæk klosterkirkes næsten uendeligt lange timeslag, eller når hele Fogg og Passepartouts rejse gennem det mægtige Kina illustreres gennem en lynkineser der går af. Kirsten Brink, som må være landets flittigste scenograf, har skabt et utal af både meget smukke og meget morsomme kostumer. Ingen Flemming Jensen tekst uden en masse små politiske kommentarer flettet ind, men her dog med hovedvægt på det absolut pjattede. Personligt foretrækker jeg den stærkt politisk-satiriske Jensen frem for fjolle-Flemming, men ham får man forhåbentlig masser af allerede på onsdag, når Stand Up Revyen har premiere på Cafe Liva i København.

Der er ingen tvivl om, at man får en glad  og fornøjelig sensommeraften i Holbæk Museums gård i selskab med en morsomt og veloplagt ensemble.

"Jorden rundt i 80 dage" af Flemming Jensen, frit efter en roman af Jules Verne.

Instruktion: Per Pallesen. Scenografi og kostumer: Kirsten Brink. Koreografi: Zita de Fries. Kapelmester: Lars Fjeldmose.

Medvirkende: Morten Thunbo, Brian Kristensen, Christina la Cour og Peter Pilegaard, samt Holbæk Teaters Folkekor: Marie Louise Schelde Hanberg, Ellen Dirksen, Tobias Lind Larsen, Valdemar Bork Hagner, Preben Lundgreen, Hanne Flesborg, Nanna Langtved og Jaqueline Lillevang.

Spiller i Holbæk Museums gård til 3. september.

Anmeldt 12. august (premiere).

Foto fra forestillingen: Mie Neel.