02-07-2017

Græsted Revyen 2017 - Hvor galt kan det gå?

Græsted Revyen er simpelthen årets morsomste revy. En sandt festfyrværkeri af herlig, folkelig komik.

* * * * *

Nogle gange er det bare skønt at få lov at grine, grine og grine. Det gør man i årets Græsted Revy, der simpelthen er årets sjoveste, måske endda årets bedste revy.

Det er ikke fordi satiren er den skarpeste, og revyen på den lille nordsjællanske kro hører heller ikke til de mest raffinerede, men hold da op, hvor er det bare lykkedes at få alt det morsomme til at gå op i en højere enhed for instruktøren Gordon Kennedy og det suverænt veloplagte revyhold bestående af krofatter René Richardt selv, John Batz, Troels Malling og Christine Exner.

Meget, meget sjældent sidder man en hel aften og griner højt af stort set hvert eneste nummer, men det gør man her. Der er sjove ideer, skægge pointer og en gnistrende spilleglæde. Der er helt åbentlyst en god kemi mellem skuespillerne på scenen; en kemi, der fra første minut spreder sig til salen.

Det gør det takket være en højenergisk åbning til inciterende reggae-rytmer. Der er fuld knald på fra første strofe slås an, og tempoet og energien holder hele vejen. Der er en morsom sketch om gyldne håndtryk i erhvervslivet og et skørt mimisk nummer i to afdelinger med John Batz i centrum. Han er tilbage i Græsted Revyen efter nogle års fravær, og især samspillet med René Richardt glimrer. De er en klassisk komiker konstellation; den lille vævre, og den store dumme. Gøg og Gokke, Fy og Bi, Kjeld og Dirch - ok, måske ikke helt, men mindre kan sandelig også gøre det. 

Troels Malling er helt vidunderlig som lærer i en inklusionsklasse i Folkeskolen. Et job, der giver stor faglig stolthed - og en del knubs. Nummeret er skrevet af makkerparret Vase & Fuglsang, og bør sammen med alle de andre fine, fine karakterer han skaber hele revyen igennem give Malling en nominering til årets revykunstner når Revyernes Revy afvikles midt i august.

Christine Exner er ene kvinde i revyen, og gør det glimrende blandt andet i en sjov Ann Mariager-tekst om at være den sidste kvinde i verden, der er stolt af sin alder, og som Mette Frederiksen overfor John Batz' Kristian Thulesen Dahl i et medley af sange fra musicalen "Grease". Hun har selv skrevet teksten til en morsom sketch om hjemmerøveri, hvor hun spiller overfor en uimodståeligt sjov Malling, og hun er meget morsom, når hun efter pausen læser op af real-erotiske noveller.

Anden akt åbner med et gevaldigt orgelbrus, hvor revyens kapelmester Henrik Schrøder rigtigt er på hjemmebane; når han ikke spiller til revy i Græsted er han nemlig organist i Tikøb Kirke. René Richardt er præsten, der steder vores allesammen 'lille skat' til hvile, i virkeligheden en optakt til et sjovt, omend lidt for langt nummer om Skats genvordigheder.

Revyen har mange lidt anderledes og skæve indgangsvinkler til det satiriske stof. Inger Støjbergs kage, bliver her bedømt af to ikke specielt imponerede konditorer. Deres dom er klar; niveauet er lavt, alle regler og traditioner er tilsidesat. I et nummer stjæler de medvirkende hinandens identitet, meget originalt. Og tre af årets begivenheder; Morten Messersmiths EU-fup, Lars Løkkes kamp for at holde sig på taburetten og Englands farvel til EU serveres her til moderne Gulddreng-toner af Richardt, Exner og Malling. Igen et nummer af Vase & Fuglsang, og igen et højdepunkt i en revy, hvor selv de svageste numre generelt er meget morsomme.

Ligeså effektfuldt forestillingen skydes igang, lige så effektfuldt slutter den i et langt, flot Shu-Bi-Dua-potpourri. Festligere afslutning på en prægtig revyaften, kan man næsten ikke forestille sig.

Det bør desuden noteres, at maden, der serveres inden forestillingen, igen i år er landets bedste revymenu. Græsteds langtidsstegte gris er så god, at den formentlig vil kunne få en radikaliseret imam på andre tanker. At maden er landets bedste er ikke nyt, at revyen også er det, er bare en glædelig overraskelse.

Græsted Revyen 2017 - Hvor galt kan det gå?

Tekst og musik af: Carl-Erik Sørensen, Henrik Schrøder, Kjærby & Christoffersen, John Batz, Ann Mariager, Gordon Kennedy, Vase & Fuglsang, Gunvor Reynberg, Christine Exner, Rasmus Søndergaard, Martin Miehe-Renard, Malte Ebert, René Richardt og holdet.

Instruktion: Gordon Kennedy. Koreografi: Michael Olesen. Scenografi: Vibe Pock-Steen. Kostumer: Laila Drisgaard. Kapelmester: Henrik Schrøder.

Medvirkende: Christine Exner, Troels Malling, John Batz og René Richardt.

Spiller på Græsted Kro til 30. september.

Anmeldt 1. juli.

Foto: Peter Søndergaard.