02-06-2017

Surstrømning

Underholdende og tankevækkende samfundssatire om hvordan det kunne se ud, hvis danskere skulle flygte til Sverige.

* * * *

"Surstrømning" er ikke bare en underholdende og tankevækkende samfundssatirisk forestilling. Det er også resultatet af et ret unikt samarbejde mellem ikke færre end seks teatre. Vendsyssel Teater, Team Teatret, Folketeatret, Teater Nordkraft, Randers Egnsteater og Teatret Svalegangen. Der var premiere i Vendsyssel 16. maj, og her til aften kom turen til København og Folketeatrets Hippodromen, senere skal forestillingen spilles på de fire andre teatre.

En rigtig god idé og, viser det sig, en rigtig god forestilling, skrevet af svenskerne Gertrud Larsson og Åsa Asptjärn og instrueret af Kasper Sejersen.

Historien kort fortalt: Danmark bliver ramt af en klimakatastrofe, og vil i løbet af 24 timer blive oversvømmet og forsvinde fra Jordens overflade. Myndighederne vil ikke skabe panik og holder dommedag hemmelig, men fem udvalgte arketyper kan få chancen for at blive reddet og få asyl i Sverige. En svensk superheltinde sendes på mission i Jylland for at finde de fem helt rigtige; en hygge-sexist, en hygge-racist, en svineavler, et brugsforeningsmenneske og en kulturradikal med tendens til det politisk ukorrekte.

I fem skiftende scener møder vi de udvalgte; morsomt, men også lidt forudsigeligt. Hver og en bedøves de af dunsten af den frygteligt stinkende svenske delikatesse Surstrømning.

Da de fem er indfanget, sendes de til Sverige med selveste Dronning Margrethes mellemkomst. Hun og de to unge prinser er evakueret til en flygtninglejr på en fjerntliggende tropeø, mens de udenlandske prinsesser er vendt tilbage til deres respektive hjemlande og meget forskellige skæbner, men ingen steder har deres mænds tilknytning været stærk nok til at de også kunne komme med.

Efter pausen udspiller der sig en kamp på liv og død mellem de fem meget forskellige danskere, nu inlogeret i en regelret svensk flygtninglejr,  hvor de til sidst skal udkæmpe en en kappestrid på live-tv for at blive den ene, der kan blive 100  procent svensk og få opholdstilladelse, mens de andre må sejle deres egen sø - bogstaveligt talt. Den altafgørende svenskhedsprøve, der ville gøre en svensk pendant til Inger Støjberg pavestolt, handler om at kæmpe sig frem til en stinkende dåse med surstrømning og indtage en  bid af den særegne nationalspise.

Det er en grotesk og tankevækkende tekst. Ikke altid lige vellykket, men især efter pausen hvor intensiteten stiger, bliver det  mere end bare morsomt. Der er en skøn scene, hvor ærkedanske traditioner som Sct. Hans og Fastelavn pilles helt fra hinanden og diskvalificerer os fra at få opholdstilladelse i det åh så korrekte Sverige. De fem skiftevis bekriger hinanden og står sammen i fælles flok, trods åbenlyse menneskelige, politiske og kulturelle forskelle. 

Rollerne spilles glimrende over hele linjen af Signe Barfoed, Anders Brink Madsen, Hans Holtegaard, Holger Østergaard, Lisbeth Knopper, Camilla Gjelstrup og Morten B. Koch og forestillingen er både glimrende tænkt og fint instrueret. Teksten holder måske ikke hele vejen hjem, men godt nok til at "Surstrømning" både morer meget og skræmmer lidt.

"Surstrømning". Af Gertrud Larsson og Åsa Asptjärn. Oversat af Peter Dupont Weiss.

Instruktion: Kasper Sejersen. Scenografi: Laura Rasmussen. Kostumer: Bodil Buonaventzen.

Medvirkende: Signe Barfoed, Anders Brink Madsen, Hans Holtegaard, Holger Østergaard, Lisbeth Knopper, Camilla Gjelstrup og Morten B. Koch.

Spiller på Folketeatret, København til 7. juni. Derefter på Team Teatret i Herning 9.-21. juni, på Teater Nordkraft i Aalborg fra 1.-12. august, på Randers Egnsteater 14.-23. august og på Teatret Svalegangen i Aarhus fra 25. august til 9. september.

Anmeldt 2. juni på Folketeatret.

Forestillingsfoto: Mingo Foto.