20-04-2017

We Will Rock You

"We Will Rock You" er en teaterkoncert snarere end en musical, og trods gode sangere og en flot lyd i den nye Royal Arena så bliver først til allersidst den fest, som man håbede på.

* * * 

Jeg må indrømme, at jeg blev skuffet. Skuffet over, at der ikke er mere gods i den højt besungne Queen-musical "We Will Rock You", som trods alt har gået uafbrudt i 12 år på West End i London. Min mavefornemmelse har åbenbart været rigtig de gange, hvor jeg har stået ved billetsalget på Leicester Square, og netop har fravalgt at købe billetter til "We Will Rock You" til trods for, at jeg siden jeg var ganske ung har elsket Queens musik, og vel nærmest var fan en overgang i slut 70'erne.

Den danske version, der i aftes havde premiere i den nye Royal Arena i København og om en måned rykker til Jyske Bank Boxen i Herning, har ellers formået at finde gode sangere til de bærende roller. Lyden i arenaen er også fremragende, og orkestret, angiveligt håndplukket af Queen-folkene selv, spiller også strålende. Så langt, så godt, er alt jo som det skal være.

Det er således ikke denne opsætning som sådan, jeg er skuffet over, men selve musicalen, eller teaterkoncerten, som jeg jo synes det er, men det er måske et begreb, man har patent på på de danske teatre, og som ikke ville fænge i London, hvor musical er the shit og sælger billetter.

Handlingen er papirstynd, og forklares meget fyldestgørende på 22 korte linjer i det flotte trykte souvenirprogram, der sælges for 100 kr. Vi er godt 300 år ude i fremtiden. Jorden hedder iPlanet og firmaet Globalsoft har overtaget magten og ensrettet menneskene. Rock 'n' roll er forbudt, og kun computerskabt metervare musik er tilladt. Et sted derude lever rebellerne The Bohemians, anført af den gamle Hippie, Buddy, og venter på at en ukendt drømmer kommer til dem som en anden Jesus og genopliver rock 'n' roll.

Denne drømmer er Galileo Figaro, og jo, han lykkes med missionen, som man nok kunne gætte. Det tager små tre timer og undervejs skal vi gennem 24 af Queens mest kendte sange fra stort set hele deres karriere.

Den oprindelige tekst er skrevet af Ben Elton, og i den danske version, oversat og fordansket af Lars Hjortshøj med et hav (for mange?) referencer til sangtekster og titler; den er i bund og grund noget sludder, men hatten af for at få det til at se ud som om, at Queen i deres godt 20 årige karriere frem til Freddy Mercurys død, målrettet har arbejdet på at skrive sange, der uredigeret kan indgå i en samlet handling i denne musical. Kun én sang, som jo skal være med, har man ikke fået plads til i handlingen; "Bohemian Rhapsody". Så den får vi som ekstranummer for fuld skrue.

Sangene leveres generelt med stor professionel dygtighed, og som nævnt er det flotte stemmer. Spillescenerne hænger mere, og det skyldes ikke kun, at flere af solisterne jo netop er sangere og ikke skuespillere. Faktisk gør sangerne det godt i de uvante roller. Især Nellie Ettison og Joey Moe som rebellerne Oz og Brit. De giver noget liv, gnist og gejst som forestillingen indtil de dukker op på besynderlig vis mangler. Szhirley spiller The Killer Queen med hvæsende ondskab som en kloning af Tina Turner og Niels Olsen er en sjov hyggefrans som Buddy.

Jeg savner frygteligt noget sjæl og varme i samspillet mellem Christoffer  Brodersen og Kristine Yde i hovedrollerne som Galileo og Scaramouche, men de synger flot. Selvfølgelig sidder man og tænker, at det jo ikke er Freddy Mercury, men det vil man med statsgaranti gøre i hvilken som helst opsætning verden over, så det er der ingen i dette velvalgte cast, der skal lastes for.

Opsætningen er et koncept, hvor alt skal godkendes og afstemmes med producenterne i London, og det er ærgerligt. Den enorme arenascene fyldes simpelthen for dårligt ud; der er alt for mange to-personers scener indrammet af tomhed. Og når der endelig fyres op under den digitale bagvæg virker det hele gammeldags. "We Will Rock You" er skabt i 2002, dengang var det sikkert enormt moderne og flot, men vi skriver 2017 i dag og ingen unge sidder og spiller Pacman på computeren, vel. Tænk hvis de danske producenter havde fået lov til at tage over og bede de dygtige folk på Fredericia Teater om at lave tidsopdateret computeranimation til "We will Rock You", whau, det kunne være blevet godt!

Først til allersidst lykkes det som nævnt at få gang i festen, med titelsangen, med "We are the Champions" og med det påhæftede ekstranummer "Bohemian Rhapsody". Det havde været fedt, hvis hele showet havde haft samme energi. Det har det desværre ikke.

"We Will Rock You". Musik af Queen. Tekst: Ben Elton. Dansk bearbejdelse: Lars Hjortshøj. 

Instruktion: Uwe Petersen. Associeret koreograf: Philip Comley. Musical director: Pablo Navarro. Lokal instruktøt: Mads M. Nielsen. Producenter: Thomas Langkjær og Christian Krage.

Spiller i Royal Arena til 7. maj. Og i Jyske Bank Boxen i Herning fra 18. maj.

Anmeldt 19. april i Royal Arena (Premiere).

Forestillingsfoto: Miklos Szabo.