03-03-2017

Andreas Bo: Fifti-Fifti

Komikeren Andreas Bo er rejst på landsturné med sit tredje show, som har fået titlen "Fifti-Fifti".

* * * (tre stjerner af seks)

Er der et liv for stand-up komikere over 50?

I lørdags rundede Andreas Bo Pedersen (efternavnet er strøget i kunstnernavnet de senere år) det skarpe hjørne og fyldte 50 år. Det fylder en del i hans tredje show, der fik premiere samme dag, men det er dog ikke det, der har givet showet dets titel.

"Fifti-Fifti" referererer til tilfældighedernes spil. Når vi slår plat og krone er der 50 procent chance for at det enten bliver plat eller at det bliver krone. Da jeg overværede showet i aftes i Bremen Teater i København, blev det 'krone' hver eneste gang mønten blev kastet, men resultatet blev alligevel 'plat'. Lidt for plat måske, men her skal jeg være ærlig og indrømme, at man altså skal være en meget god stand-upper for at få mig til at lide genren. 

Andreas Bo er skuespiller, der er blevet stand-upper. Som revymand er han fremragende. Ikke mindst hans parodier har, når jeg har set ham blandt andet i Cirkusrevyen, siddet spot on. Af uransaglige årsager gør de ikke rigtigt det i dette nye show.

Det skyldes sandsynligvis, at tiden ganske enkelt er løbet fra parodier på Kim Larsen, Thomas Blachman, Johannes Møllehave, Thomas Helmig, Peter Belli, Clement Kjersgaard og Villy Søvndal. Vi har set dem, vi har hørt dem. Ja, du laver dem godt, men de var sjovere første gang, anden gang og tredje gang end de er nu. For eksempel Villy Søvndal; hvad er egentlig i dag den satiriske vinkel på at han som udenrigsminister talte et ret morsomt engelsk? Herregud, han gik af for mere end tre år siden. 

Det skal dog siges til Andreas Bos forsvar, at ideen med at lade Søvndal simultantolke Donald Trump bestemt er et af aftenens højdepunkter; men mest fordi parodien på Trump er sjov, præcis - og aktuel. En filmet sekvens med Angela Merkel og Barack Obama rammes også på kornet. Aktualiteten er brændstoffet til al god satire og det er det, det for ofte kniber med i dette show.

Nogle af de mange parodier virker ganske enkelt for løse, ja tør man sige sjuskede! 

Faktisk er Andreas Bo bedst i et par rene stand-up afviklinger, hvor han taler om religion og tilfredshedsundersøgelser. Her kan man godt se, at skuespilleren Andreas Bo er på rette vej mod at blive stand-upperen Andreas Bo. Og det er især godt, fordi det er aktuelt; fordi det siger os noget og fordi vi kan forholde os til det.

Undervejs forsøger han sig også som sanger. Udmærket, bestemt, men materialet er for tyndt, og væsentligst af alt, så bliver man ikke overrasket. Overrasket bliver man - og Andreas Bo selv - til gengæld, når han tager publikummer med på scenen og bl.a. spiller en lang "Romeo og Julie"-impro sketch - som også kan blive en "Hamlet"-sketch hvis mønten lander på plat. Langt hen af vejen ret morsomt, fordi det netop bliver uforudsigeligt, ikke mindst som i aftes, hvor lydmanden følte trang til at bidrage til løjerne og lod teknikken få en ufrivillig hovedrolle. Det er lige før de skal lade det være et fast indslag. 

På vej ud af Bremen Teater overhørte jeg et ungt pars samtale: "Det show skal da godt nok anbefales!" sagde hun. "Ja, helt sikkert!" sagde han. Jeg lader gerne publikum få det sidste ord.

"Fifti-Fifti". Comedy show af og med Andreas Bo. Med bidrag fra Brian Mørk, Thomas Hartmann og Vase & Fuglsang.

Er på landsdækkende turné de næste mange måneder.

Anmeldt i Bremen Teater, København 2. marts.