24-02-2017

Komikby 2017 i Græsted

I januar åbnede et nyt underholdningsteater i Centralværkstedet i Aarhus med revyshowet Komikby. Det var desværre af forskellige årsager ikke muligt for mig at se showet dér, men heldigvis gæster Komikby Græsted Kro i Nordsjælland i denne weekend. Derfor en sen anmeldelse.

* * * * (fire stjerner af seks)

Makkerparret John Batz og René Richardt huserede i mange år i Græsted Kros sommerrevyer, som regel med stor succes. Siden 2012 har deres veje dog været skilt. Mens René Richardt har fortsat som kro- og revyfatter i Nordsjælland, rejste Batz hjem til Aarhus for at stable en revytradition op der, sideløbende med at han var kunstnerisk leder af Esbjerg revyen.  Det var med skiftende held. Ikke så meget på grund af kvaliteten, som på grund af problemer med at finde den rette ramme – og måske også et publikum – for revy i Smilets By.

Den seneste måned har han gjort et nyt forsøg med Komikby 2017 på Centralværkstedet; et vinterrevy-show med nyt og ældre, velprøvet materiale, sammen med Vicki Berlin, musikerne Bjarne Langhof og Eskild Dohn, og René Richardt. Makkerskabet med Richardt er genetableret og fortsætter i øvrigt til sommer i Græsted Revyen, hvilket der er al mulig grund til at se frem til.

Komikby fik en flot modtagelse i Aarhus, og det er da også en ganske vellykket forestilling som tre aftener nu er rykket til kroen i Græsted. En mindre scene og sal, men gør det nu noget? Ikke i min optik. De intime rammer passer fint til showet, der mikser den traditionelle revystil med elementer af varietéshow. Den del serverer især musikerne, som allerede fra åbningsnummeret giver bevis for, at musikaliteten er i top. Det swinger forrygende når Langhof/Dohn spiller og lægger sprøde vokalharmonier bag solisterne. Og det swinger i den grad når de selv træder frem i forgrunden; i 1. akt i en sød, musikalsk hånddukkeduet ”Hvor ska’ vi sove i nat”, med Bjarne Langhof som vokal entertainer og Eskild Dohn på guitar. Efter pausen brillerer de i et musikalsk battle, hvor de spiller et utal af forskellige instrumenter, og Dohn tager i den grad kegler, når han som enmandsorkester spiller bas, trommer og trompet på én gang i Louis Armstrong-klassikeren ”What a wonderful world”. Det er musikalsk virtuositet der vil noget.

Første akt er lidt svingende i kvalitet. Der er morsomme numre som når Batz og Richardt er kammerater til fodbold; den ene krænger sine ægteskabelige problemer ud overfor vennen, som ivrigt og engageret kommenterer fodboldkampen. Et fint nummer, der også blev brugt i Esbjerg Revyen sidste sommer. René Richardt laver gode musikalske parodier på kendte danske musikere i ”Toppen af Poppen”, og hele holdet swinger lækkert som P-vagter til tonerne af Bee Gees i finalenummeret.

Sært nok har de ellers så træfsikre revyforfattere Vase & Fuglsang leveret de svageste tekster i første akt, hvilket især Vicki Berlin lidt uforskyldt er blevet offer for, blandt andet som Pia Kjærsgaard. Men ok, nogen født parodist er hun nu heller ikke.

Efter pausen bliver showet meget bedre. Vicki Berlin tager revanche i et nummer hun selv har skrevet; om sig selv, der går til audition. Her fortæller hun både om tjenerrøv og skedesvamp inden hun overhovedet får sunget en strofe. Det er meget morsommere end det umiddelbart lyder. 

Et stumt nummer alene baseret på lydeffekter, med de tre solister i hvert deres badekar, giver en højkomisk åbning på anden akt. Nummeret er genbrug fra en Græsted Revy fra år tilbage, og var også med i Esbjerg i sommer. Det gør ikke spor, det er værd at gense.

En på mange måder glad og morsom aften kulminerer i slutnummeret, hvor René Richardt som Kim Larsen og John Batz som John Mogensen synger sig gennem de musikalske ikoners største hits, og til sidst får følgeskab af Vicki Berlin som en overvældende frodig Lone Kellermann i "Se Venedig og dø".

Komikby spiller KUN i aften og i morgen aften på Græsted Kro i Nordsjælland, så trænger man til en lun og munter aften i godt musikalsk selskab så er det afsted til Nordsjælland i en fart.

Komikby 2017.

Tekst og musik: Dan Schlosser, Bjarne Langhof, Eskild Dohn, Vase & Fuglsang, John Batz, Susanne Billeskov, Jacob Weble, René Richardt, Søren ’Sonny’ Jensen, Leif Fabricius, Henrik Krogh, Keld Thorbjørn, Bjørn ’Bønne’ Christensen og Vicki Berlin.

Instruktion: Dan Schlosser. Scenografi: Morten Andersen. Koreografi: Kristina Mølgaard.

Medvirkende: Vicki Berlin, René Richardt, John Batz, Bjarne Langhof og Eskild Dohn.

Oprindeligt produceret til Centralværkstedet i Aarhus. Spiller på Græsted Kro 23.-25. februar.

Anmeldt 23. februar på Græsted Kro.