11-02-2017

Scener fra en venskab

* * * * * (fem af seks stjerner)

Alex og Tom har været venner det meste af livet. De mødes første gang på en legeplads i seksårs alderen. Det er det sidste vi oplever i "Livet - hvor svært kan det være?" på Folketeatrets Hippordromen. 

Inspireret af Kierkegaards filosofiske ord om at livet leves forlæns, men må forstås baglæns har forfatterparret René Vase og Jannik Fuglsang i samarbejde med skuespillerne Niels Ellegaard og Henrik Lykkegaard skrevet den fineste lille enakter om to mænds venskab. Fra graven til legepladsen. De har vendt kronologien på hovedet og fortæller historien baglæns.

I følge programnoterne har det slet ikke været let, og det tror jeg gerne. Til gengæld er resultatet særdeles vellykket. 

"Livet - hvor svært kan det være?" er en lille lun, humoristisk og filosofisk perle om to helt almindelige liv. Den ene, Tom, spillet af Henrik Lykkegaard, var måske ikke skolens kvikkeste, men han var god til damer, havde masser af ideer og fik måske lidt for meget at drikke. Hans modsætning er livsvennen, Alex, med de stærke briller. Tandlægesøn, mønsterelev, spirende forfatter, der 'bare' bliver gymnasielærer. Hans spilles af Niels Ellegaard.

Vase og Fuglsang er kendt som to af landets fremmeste revyforfattere og det fornægter sig ikke her, hvor replikkerne er sprudlende morsomme, men historien er først og fremmest rørende og vedkommende, og dramaturgien holdes smukt i de ti korte kapitler, der tæller ned gennem livet fra Tom sidder senil tilbage og knapt kan huske hvem Alex er, over en herlig udflugt til et svensk wellness-center, en fisketur hvor Tom's 'jeg har bare styr på lortet'-attitude knækker da han fortæller om sit alkoholmisbrug, som vi siden ser udvikle sig. Alex bliver skilt fra sin dominerende kone og får nyt mod på livet, inden da er han fodbold-far med nerverne uden på holdledertrøjen. Vi er med til Alex' meget våde polterabend, og da vennerne efter seks års adskillelse - hvem kender ikke det? - pludselig igen møder hinanden og opdager at venskabet ikke har ændret sig spor, de er blot blevet lidt ældre. Vi er på telttur med to teenagere med vilde drømme om livet, møder dem i 12-års alderen, hvor de lurer på en nøgen kvinde bag et plankeværk og altså til sidst på legepladsen, hvor deres karakterer nærmest allerede er givet. Tom med ADHD'ens rystende uro i kroppen, som nedtones man aldrig helt slipper ham, og Alex, den forsigtige, der helst skal have en til at passe på sig, hvilken vi jo allerede har oplevet varer ved livet ud.

Det er rørende. Det er morsomt. Og det leveres til noget nær perfektion af Niels Ellegaard og Henrik Lykkegaard, der forgylder den glimrende tekst. Det er to meget fine skuespillerpræstationer. Forestillingen spilles til 11. marts på Hippodromen. Skynd Jer at købe billet! Opføres senere på Aarhus Teater.

"Livet - hvor svært kan det være?". Af René Vase og Jannik Fuglsang, Henrik Lykkegaard og Niels Ellegaard.

Instruktion: René Vase og Jannik Fuglsang.

Scenografi og kostumer: Kirsten Brink.

Co-produktion mellem Folketeatret og Aarhus Teater.

Spiller på Hippodromen til 11. marts. 

Anmeldt 10. februar.