03-12-2016

Hyggelig og gammeldags underholdning

* * * (tre stjerner af seks)

Teater Gyda og Krogager Kabareterne serverer frem til  midten af december en hyggelig lille juleanretning på Den Fynske Opera i Odense med titlen "To provinsfrikadeller rykker ud".

Opskriften er meget enkel. Man tager to erfarne skuespillere, skaber en rammehistorie om et aldrende provinsskuespillerægtepar, der forlængst har passeret sidste salgsdato, og som får ét sidste optrædejob. Så har man anledningen til at lade dem synge sig gennem et par håndfulde kendte og mindre kendte numre fra den danske revyskat tilsat lidt fra kabaret og musical.

De to; Liselotte Krogager og Jan Schou kan deres metier, så ikke en finger at sætte der. Inden pausen handler det om rammehistorien, efter pausen får vi serveret det færdige show som en slags generalprøve. Forestillingen har 24 numre plus de indlagte dialoger inden pausen, hvor man også får præsenteret aftenens pianist Bent Lundgaard. Det varer et par timer inkl. pause og det er vældig gemytligt - og temmelig gammeldags.

Det mest overraskende ved "To provinsfrikadeller rykker ud" er at de faktisk har taget et par helt moderne numre med. Tobias Triers "Hvad kan man ønske mere" leveres glimrende af Liselotte Krogager, mens "Overleve" af Ukendt Kunstner til gengæld lidt for tydeligt illustrerer den afgrundsdybe generationskløft mellem de to udtryksformer. Schou og Krogager kan slet ikke ramme originalens attitude som til gengæld er det eneste originalen har.

Det var en speciel oplevelse for mig personligt, da Jan Schou indledte forestillingen med sin version af min fars gamle glansnummer "Jeg er min egen bedstefar". Det var vemodigt, for jeg er i den grad vokset op med den skøre vise om det meget indviklede slægtsskab der kan opstå når en ung mand gifter sig med en ældre kvinde, og hendes datter så falder for hans far. Jan Schou leverede den fint, selvom han manglede den  forklarende slægtstavle (min fars håndmalede originale tavle er i Revymuseets varetægt, jeg er sikker på at du gerne må låne den!).

Som første akt skrider frem stiger frekvensen af sange, nogle får vi i meget korte bidder andre i fuld længde som for eksempel en glimrende dansk version af "Mad about that boy", oversat i sin tid af Otto Francker efter Noel Cowards original, som er bedst kendt i Dinah Washingtons sanselige udgave. Her er det Liselottte Krogager og det gør hun vældig godt.

Første akt slutter med endnu en - i denne sammenhæng - nyere sang, TV2s "Kys det nu det satans liv", som også viser sig at være gjort af evergreen-materiale.

Efter pausen er det slut med de mellemliggende dialoger, vi får showet fra A-Z, og det er i sandhed en blandet landhandel fra det tåkrummende forfærdelige i "Den perfekte krop" til Leif Maibons glimrende søde vise om den ældre mand, der gør status og sætter flueben ved livet. Indimellem bliver det lige gammeldags nok efter min smag, men de skal ros for at komme vidt omkring i det musikalske arkiv.

De to provinsfrikadeller rykker ud igen i aften og fra 7.-10. december, og mon så ikke også der skal turneres med forestillingen. Den er hyggelig og skal nok glæde det rette publikum.

"To provinsfrikadeller rykker ud". Produceret af Teater Gyda og Krogager Kabareterne.

Manuskript & Instruktion: Liselotte Krogager og Jan Schou.

Tekst og musik: Poeten, Amdi Riis, Preben Kaas, Irving Berlin, Tobias Trier, Carl Erik Sørensen, Jørgen Storch, Per Møller, Ole Marken, Erik Leth, Sven Gyldmark, Sejr Volmer-Sørensen, Aksel V. Rasmussen, Bent Fabricius-Bjerre, Otto Francker, Noel Coward, Augustin Lara, Holger Boland, W.A. Mozart, Georges Bizet, Steffen Brandt, Steffen-Peter Gliese, Stephen Sondheim, Leslie Bricusse, Anthony Newley, Ukendt Kunstner, Jan Schou, Poul Henningsen, Robert Cheuvigay, Leif Maibom, Kenneth Sichlau, Lone Rødbroe/Andreas Bo Pedersen, Henrik Krogsgaard, Bob Ramsing, Peder Kragerup m.m.fl.

Medvirkende: Liselotte Krogager, Jan Schou og pianist: Bent Lundgaard.

Spiller på Den Fynske Opera til 10. december.

Anmeldt 2. december (premiere).