27-11-2016

Utraditionelt Juleshow er et intenst familiedrama

* * * * (fire stjerner af seks)

Forventningerne skal lige afstemmes.

For selvom titlen "Hamlet Familiens Juleshow" og et lidt pjattet plakatfoto godt kunne forlede en til at tro, at Hamletscenens juleforestilling er en let, lille julespøg eller en munter indledning til den årlige firmajulefrokost, så kender man teaterchef, dramatiker og instruktør Lars Romann Engel dårligt, hvis man ikke gennemskuer, at der nok stikkes noget dybere i risengrøden og at smørklatten på toppen, måske har en tanke...

Den lille forestilling - den varer blot omkring 50 minutter - bygger på de tre centrale karakterer i Hamlet-historien; Hamlet selv, hans mor Gertrud og hendes nye mand, Claudius. De har hver især spillet hovedrollen i tre små monolog-forestillinger produceret af Hamletscenen. En forestilling om unges forhold til døden, en forestilling om at blive ældre og en forestilling om at være karrierekvinde. Nu samles de tre karakterer for første gang i hvad der viser sig at være en ganske utraditionel og tankevækkende juleforestilling, der stiller spørgsmålstegn ved julen og dens traditioner, som vi sådan almindeligvis kender og forestiller os dem.

Grundstammen er et forlorent godhedsshow, en julequiz arrangeret af Gertrud med en flot præmie. For en million kroner økologisk kosttilskud til Danmarks nødstedte familier sponsoreret af hendes firma, Danvita. Vi, publikum, er hold 1, og er oppe i mod hold 2, bestående af Hamlet og hans stedfar Claudius, og til at begynde med er det jo altsammen meget hyggeligt og morsomt, men stille og roligt falder showet fra hinanden, da Hamlet ikke kan tåle de voksnes forlorenhed. Han stiller spørgsmål ved om den jul vi oplever nu også er 'hjerternes fest' og han gør oprør mod forældregenerationen og vanetænkningen og overfladiskheden. Helt konkret fordi han, Hamlet, jo netop har mistet sin far, og føler savn, mærker et tomrum, og gerne vil mindes de døde. Christian Bergman spiller den oprørske Hamlet med intens og rebelsk energi.

Den muntre gætteleg skifter pludselig karakter og julehyggen ender med at blive til et opgør, et familiedrama. Kan man forestille sig det i virkeligheden i en tid med opsplittede familier, delebørn, velfærdsoverflod og fornægtelse? Åh ja, det kan vi vist godt, selvom vi så nødigt vil det.

Andrea Vagn Jensen er den overfladiske karriere-Gertrud, som, da hun konfronteres med det faktum, at døden rammer os alle på et tidspunkt, mere frygter for sit firmas fremtid uden hende, og for alle sine materielle goder, end om hendes familie vil savne hende. Og Max Hansen, spiller den udglattende, vege stedfar, der forsøger at sætte sig i respekt over for den oprørske Hamlet, men mødes med den iskolde, verbale knytnæve midt i julesylten: 'Du er ikke min far!'.

Man behøver ikke et tilbundsgående kendskab til Hamlet-historien for at se parallellerne, men det vil nok hjælpe lige at læse hurtigt op på 'Hamlet for dummies' først.

Forestillingen inddrager i høj grad publikum interaktivt, og bliver for en stor dels vedkommende improvisatorisk. Det er spændende og udfordrende, bestemt også for skuespillerne.

Julehyggen i "Hamlet familiens Juleshow" består af omdelte pebernødder og den fælles afsyngelse af "Julen har bragt velsignet bud". Resten af forestillingen giver stof til eftertanke. Rigtig god jul, siger Claudius til sidst med eftertryk på det første ord.... så kan vi jo gå hjem og tygge på den.

"Hamlet familiens Juleshow". Tekst og instruktion: Lars Romann Engel. Scenografi og kostumedesign: Catia Hauberg Engel.

Medvirkende: Andrea Vagn Jensen, Christian Bergman og Max Hansen.

Spiller på Konventum i Helsingør torsdage og søndage til 11. december. Turné til 22. december. Produceret af Hamletscenen.

Anmeldt 27. november.

Forestillingsfoto: Jacob Christian Hansen